Is ‘optoppen’ de oplossing voor de woningnood in de regio?

28 April 2024, 10:32 uur
Lokaal
mainImage
Studio Schaeffer
Archieffoto

Steeds meer gemeenten omarmen het. Zo ook Gemeente Zoetermeer, één van de acht gemeenten uit de Verstedelijkingsalliantie. Zoetermeerse wethouder Ronald Weerwag is een groot voorstander van optoppen. “Hier in Zoetermeer kijken we meer naar de kansen die optoppen biedt, dan naar de bedreigingen.” 

Bij optoppen worden woningen toegevoegd door een bestaand gebouw te verhogen met één of meerdere bouwlagen. Volgens de wethouder is het realistisch om woningen bovenop flats uit de jaren zestig, zeventig en tachtig te bouwen, zonder dat daarvoor ingrijpende logistieke aanpassingen nodig zijn."

Toch zijn omwoners vaak niet meteen enthousiast over het concept. Ze zijn bang voor meer parkeerdruk in de wijk, overlast of het feit dat de bovenste bewoners bovenburen krijgen. “Onbekend maakt onbemind. Ik denk dat het vooral begint met informeren over wat optoppen bewoners en omwonden kan bieden. Daar zitten enorm veel kansen in voor de gehele buurt", aldus de Zoetermeerse wethouder. 

Een voorbeeld van een geslaagd project is het optoppen van de Vaartdreef in Zoetermeer. Woningcorporatie Vidomes heeft hier niet alleen bestaande woningen gerenoveerd, maar ook optopwoningen gerealiseerd. Ook Vidomes is positief over optoppen. “Het is uiteindelijk goedkoper dan nieuwbouw, je hebt geen problemen met het verwerven van grond en het geeft, dankzij de nieuwe uitstraling, een impuls aan de buurt.” 🚀

Verstedelijkingsalliantie meldt over hun achtergronden. "Samen met de gemeenten Leiden, Zoetermeer, Den Haag, Rijswijk, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht, de MRDH, Provincie én het Rijk dragen we bij aan de oplossing van het woningtekort en versterking van de economie. Dat doen we door veel woningen te bouwen in binnensteden- dicht bij OV- in combinatie met aanleg van beter en frequenter openbaar vervoer langs de oude lijn Leiden-Dordrecht. Op 13 binnenstedelijke locaties in Dordrecht, Rotterdam, Schiedam, Delft, Den Haag, Rijswijk, Leiden en Zoetermeer bouwen we 170.000 van de 1.000.000 benodigde woningen tot het jaar 2030. Daarmee leveren we een forse bijdrage aan de oplossing van het woningtekort, uitgerekend in het gebied waar de druk op de woningmarkt hoog is. Onder voorwaarden kunnen we zelfs 230.000 woningen leveren".