Burgemeester maakt misdrijfcijfers Zoetermeer bekend (bekijk de kaart)

mainImage
Burgemeester maakt misdrijfcijfers Zoetermeer bekend (bekijk de kaart)

Burgemeester Charlie Aptroot heeft de gemeenteraad van Zoetermeer op de hoogte gebracht van de misdrijfcijfers over de periode januari tot en met augustus dit jaar. Over de eerste acht maanden van 2018 is er, ten opzichte van 2017, sprake van een daling van het totaalaantal misdrijven: 3921 naar 3597. ,,Dat doet mij deugd," aldus Aptroot.

De grootste procentuele toename is te constateren bij brandstichting. Ook is de stijging van het aantal winkeldiefstallen opvallend. Volgens Aptroot heeft dit 'naar alle waarschijnlijkheid' te maken met een toegenomen aangiftebereidheid van een grote supermarktketen.

Openlijk geweld


Vorig jaar waren er ook zorgen bij de burgemeester wat betreft geweld in het algemeen en van openlijk geweld tegen personen in het bijzonder. ,,Die zorg was voor mij aanleiding om aan de politie om een toelichting op de cijfers met betrekking tot geweldsmisdrijven te vragen. Gelukkig is dat nu niet nodig: zowel het aantal gevallen van geweld in het algemeen, als het aantal gevallen van geweld tegen personen in het bijzonder, zijn de eerste acht maanden van dit jaar afgenomen."

Ondanks een daling van het totaalaantal misdrijven, wil Aptroot nog zeker niet de loftrompet steken. Er is wat hem betreft nog volop werk aan de winkel. ,,De dalende misdrijfcijfers zijn verheugend, maar zijn niet de enige grondslag voor de bepaling van de aard en de omvang van het veiligheidsbeleid. De misdrijfcijfers vertellen maar een deel van het veiligheidsverhaal in de stad.  Voor het totale veiligheidsbeeld moeten we ook kijken naar dat wat er in de samenleving en op straat gebeurt. En met name dat laatste, dat wat er in de samenleving en op straat gebeurt, is bepalend voor het veiligheidsbeleid."Fotobron: AS Media.


Foto: Digitaal Dagblad