Ernstig vandalisme scholen Buytenwegh: 12 keer vernieling, ruim 7000 euro schade

mainImage
Ernstig vandalisme scholen Buytenwegh: 12 keer vernieling, ruim 7000 euro schade

Er is dit jaar al twaalf keer sprake geweest van vernieling bij scholen in Buytenwegh en de schade bedraagt tot nu toe 7.350 euro exclusief btw. Dat laat burgemeester Charlie Aptroot weten in antwoord op de schriftelijke vragen die Zó! Zoetermeer hierover vorige maand indiende.

Bij MBO Rijnland aan de César Franckrode is dit jaar al zeven keer sprake geweest van vandalisme. In 2018 is op drie verschillende scholen zes maal ingebroken. Bij MBO Rijnland gaat het om in totaal tien incidenten: zeven keer vandalisme en vernieling en drie inbraken. Bij één inbraak werden twee daders in de kraag gevat. De schade voor de opstal is voor rekening van de gemeente, de schade aan de inboedel voor de huurders.

Fractievoorzitter Marijke van der Meer: ,,Wij hadden al signalen dat de school vaak doelwit is geweest van criminele activiteiten, maar tien keer in één jaar is echt bizar veel."

Extra maatregelen


De burgemeester geeft aan dat er verlichting is bijgeplaatst als extra maatregel en dat de wijkagenten de scholen meenemen in hun surveillance. ,,Ook het WAS-team (Wijk en Agent Samen, red.) neemt samen met de wijkagent de scholen in zijn looprondes mee."

Cameratoezicht is volgens Aptroot niet mogelijk. ,,De burgemeester kan alleen cameratoezicht toepassen als het gaat om de handhaving van de openbare orde in het openbaar gebied. Daarvan is hier geen sprake. Het is aan het schoolbestuur zelf om te bepalen of het cameratoezicht wenst in te zetten."

Stadsmarshall 


Van der Meer is er allesbehalve gerust op.  ,,Wij vragen ons af of rondes van de wijkagent genoeg zijn om dit te verbeteren. Op het ogenblik is er ook geen stadsmarshall meer in Buytenwegh en we maken ons daar zorgen over. Het college zal eerdaags met voorstellen komen voor een andere inzet van de wijkregisseurs, en wij hopen maar dat dat niet te lang duurt. Wij zullen in onze fractie overleggen of wij nog aanvullende vragen zullen stellen."

Zó! Zoetermeer opperde het plan voor een tijdelijke stadsmarshall, maar dat idee wimpelt de burgemeester af. ,,De taak is momenteel belegd bij de wijkregisseur. Voor de periode vanaf 2019 beraadt het college zich op een eventueel aan de raad voor te leggen voorstel."

Fotobron: Wijkagent Buytenwegh.


| Foto: Digitaal Dagblad