Noodweer en code oranje

mainImage
Noodweer en code oranje

Het KNMI heeft voor Limburg en Noord-Brabant waarschuwingscode oranje afgegeven. Zoetermeerders die zich in die contreien bevinden of die kant opgaan, dienen extra alert te zijn in het verkeer. Lokaal trekken in die regio soms zware onweersbuien over met soms hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Doordat de buien maar langzaam richting het noorden overtrekken, kan plaatselijk een grote hoeveelheid neerslag vallen (tot circa 50 millimeter), wat tot wateroverlast kan leiden. Ook worden windstoten gemeten met snelheden van 60 kilometer per uur.

In Zuid-Limburg moest de brandweer vanmiddag op diverse plaatsen uitrukken om de wateroverlast te bestrijden. Straten stonden blank en kelders waren ondergelopen, zei een woordvoerder tegen ANP. Ook in Zeeland trekken onweersbuien over. Het KNMI heeft voor die provincie de lichtere waarschuwingscode geel ingesteld, net als voor Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Bij code oranje is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, waarbij het raadzaam is op te letten, vooral onderweg. (ANP)


| Foto: Digitaal Dagblad.