Bij Dekker Zoetermeer vond gistermiddag- en avond een groot lijsttrekkersdebat plaats, georganiseerd door de Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ) en de Floravontuur Businessclub. Onder leiding van BNR-presentator en oud-RTL-anchor Roelof Hemmen, die dertig jaar in Zoetermeer woonde, gingen zo’n 130 politici en ondernemers uit onze stad met elkaar in discussie aan de hand van vier stellingen. Dit met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart van dit jaar.

Aanwezig waren onder andere burgemeester Charlie Aptroot, wethouders Isabelle Vugs, Robin Paalvast, Margreet van Driel en de nodige fractievoorzitters, lijsttrekkers en (kandidaat)raadsleden. Ook enkele nieuwe partijen lieten hun gezicht zien, waaronder Direkte Democratie Nederland (DDN) en de Partij voor Zoetermeer (PVZ). Verder had een grote groep ondernemers en betrokken Zoetermeerders de moeite genomen om zich te mengen in het debat.

De stellingen;

  • Zoetermeer heeft een icoon/landmark nodig om op de kaart gezet te worden.
  • Als extra stimulans moet de gemeentelijke belasting verlaagd worden voor ondernemers die een wezenlijke bijdrage leveren aan de circulaire economie.
  • De economische visie voor de komende 4 jaar moet gezamenlijk, vooraf met ondernemers worden vastgesteld.
  • Zoetermeer doet er beter aan om de grote te zijn tussen de kleintjes dan aansluiting te zoeken bij Rotterdam/Den Haag.

Margot Kraneveldt (PvdA) in debat met Dennis Geurten (DDN).

Bij de eerste drie stellingen werden er steeds vier lokale politici naar voren geroepen, waarna er twee keer een één-op-één-debat volgde. Daaromheen konden de aanwezigen in de zaal, zittend in het ja-vak, nee-vak of neutrale vak, zich mengen in de discussie met de zogeheten ‘catch box’, een gooibare pluche zaalmicrofoon. De vierde en laatste stelling was meteen bedoeld voor de gehele zaal.

,,Er zijn aan de hand van dit debat voldoende aanknopingspunten om in de komende jaren met de politiek meer in gesprek te gaan en om het bedrijfsleven meer te betrekken bij de besluiten die in de stad worden genomen. We gaan hier graag mee aan de slag,” blikten een tevreden Ruud Steggerda van Floravontuur en Nicole Hofland van de RVOZ terug op het debat.

Foto boven: één-op-één-debat met links André Bos (fractievoorzitter ChristenUnie-SGP) en rechts Jan Iedema, fractievoorzitter van de VVD.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.

Reageer op dit artikel