mainImage

Column Irma de Graaff: Ben jij al AVG-proof?

Column Irma de Graaff: Ben jij al AVG-proof?
31 maart 2018, 16:04 uur
Algemeen

Ik werk vanuit Ter Zake Het Ondernemershuis als Ondernemerscoach voor small business, zzp-ers en mensen die zich willen oriënteren op het starten van een bedrijf in de regio Zoetermeer. Als je wilt weten wat er speelt en wat ondernemers beweegt, bereik je dat vooral door met elkaar in gesprek te gaan. We sluiten bijvoorbeeld aan bij de verschillende ondernemersverenigingen en trekken samen op in de organisatie workshops en evenementen.

Tijdens een netwerkbijeenkomst van Meer Puur Netwerken (MPN) ontmoette ik een jonge ondernemer. Al een paar jaar als zelfstandige actief en heel blij met de ruimte en vrijheid die zelfstandigheid biedt. Ik vroeg wat de ondernemer doet en waarom de keuze voor zelfstandig ondernemerschap.

Het 'veilige' dienstverband bood een goed salaris, maar steeds minder voldoening. Het belang van de werkgever was vooral het binnenhalen van opdrachten, het bereiken van de targets en dat alles met steeds minder tijd en aandacht voor de individuele klant. Dat begint te wringen. 'Ik kan mijn relaties niet meer zo bedienen zoals ik vind dat zou moeten'.

De gedachte: 'het moet anders en misschien moet ik het dan maar zelf gaan doen,' laat hem niet meer los. Nog een beetje voorzichtig is hij gestart met het schrijven van een plan. Wat ga ik doen? Voor wie? Hoe? Waar? Wat zijn mijn risico's?

Het idee krijgt steeds meer vorm en het werken aan het plan alleen al geeft energie. Door het fulltime dienstverband om te zetten naar parttime kan hij de onderneming starten waarbij de financiële risico's zijn te overzien. Het duurde ruim één jaar, maar het dienstverband is sinds 1 januari gestopt. Zelf alles mogen beslissen voelt heel goed, maar soms mist hij de kritische blik van een collega of de kennis over bijvoorbeeld juridische zaken. Waarschijnlijk voor veel ondernemers herkenbaar.

Toen ik hem vroeg of hij al 'AVG-proof' is, kreeg ik een vragende blik. De Algemene Verordening Gegevensbescherming treedt 25 mei in werking en vraagt van ondernemers de nodige aanpassingen in hun administratie. Dit is voor veel ondernemers een enorm onoverzichtelijke opgave de organisatie daarop aan te passen.

Vanuit de samenwerking tussen de ondernemersvereniging RVOZ, gemeente Zoetermeer en Ter Zake Het Ondernemershuis bieden we deze ondernemer maar misschien ook jou een workshop aan: 'AVG-compliance' op 24 april aanstaande. Dan kun jij je als ondernemer bezighouden met dat waar je goed in bent en dragen wij bij door relevante kennis en informatie te delen.

Irma de Graaff (1967) is sinds 1 januari 2018 als ondernemerscoach actief in Ter Zake Het Ondernemershuis (TZHO). Tijdens een dienstverband van bijna 30 jaar bij de Kamer van Koophandel deed zij ervaring en expertise op in de voorlichting van ondernemers. Zij gaf workshops en trainingen voor het collectief en advies voor de individuele ondernemer. Deze kennis zet zij nu in voor de ondernemers in Zoetermeer en omliggende gemeenten. Voor www.zoetermeersdagblad.nl schrijft zij hierover columns, vanuit het partnership met TZHO. 


Foto: Digitaal Dagblad