Column Kim van der Meij: Vaststellingsovereenkomst

14 July 2020, 10:07 uur
Algemeen , Columns
mainImage
Prisca Visser

Op dit moment staat bijna wekelijks in het nieuws dat bedrijven hun kantoren sluiten of dat er ontslagen vallen onder werknemers. Zo hebben ING en Rabobank bekendgemaakt kantoren te sluiten en ook La Place en KLM hebben medegedeeld dat er personeel ontslagen wordt. Vele werknemers zullen hierdoor de vraag krijgen of zij een vaststellingsovereenkomst overeen willen komen. Hiervoor tekenen zij voor een ontslag bij de werkgever.

De vaststellingsovereenkomst
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werknemer en werkgever om de arbeidsrelatie te beëindigen. Dit ontslag wordt ook wel het ontslag met wederzijds goedvinden genoemd.

Een vaststellingsovereenkomst moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een einddatum in staan, wat voor vergoeding u meekrijgt en wat de opzegtermijn is. Als u een vaststellingsovereenkomst ontvangt, dient u deze niet direct te tekenen. Neem de tijd om deze goed te bestuderen en om na te gaan of de vaststellingsovereenkomst juist is.

Uiteraard kunt u ook besluiten om de vaststellingsovereenkomst niet te tekenen. Wel dient u er dan rekening mee te houden dat u mogelijk ontslag kunt krijgen door het UWV, bijvoorbeeld bij bedrijfseconomische redenen of bij de kantonrechter.

Checklist vaststellingsovereenkomst
Zoals gezegd dient u de vaststellingsovereenkomst te controleren. Dit om te controleren of de belangrijkste punten in uw vaststellingsovereenkomst zijn opgenomen. Hierom geef ik in deze column een korte, maar handige checklist welke u kunt nalopen om te controleren of uw vaststellingsovereenkomst juist is. Ondanks deze checklist raden wij u te allen tijde aan om een jurist in te schakelen. Zo kan er beoordeeld worden of de vaststellingsovereenkomst juist is en kan er eventueel onderhandeld worden over de voorwaarden.

Wat dient er in de vaststellingsovereenkomst te staan:

1. Uw persoonsgegevens.
2. De ontslagreden.
3. Dat de werkgever het initiatief heeft genomen om tot ontslag over te gaan.
4. Dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden plaatsvindt.
5. Dat er geen sprake is van een dringende reden (art. 7:678 BW).
6. Welke opzegtermijn in acht genomen is.
7. Welke ontslagvergoeding u ontvangt.
8. Vaak wordt overeengekomen dat u als werknemer niet meer hoeft te werken (vrijstelling van uw werkzaamheden)
9. Wat wordt afgesproken over de vakantiedagen en het vakantiegeld.
10. Wanneer de eindafrekening en andere vergoedingen uitbetaald worden.
11. Als u bedrijfseigendommen heeft, dient aangegeven te worden hoe en wanneer deze geretourneerd moeten worden.
12. Als er sprake is van een lening of studiekosten dient er aangegeven te worden wat hiermee gebeurt.
13. Of u een vergoeding krijgt voor de juridische kosten.
14. Of u nog recht heeft op eventuele andere vergoedingen.
15. Of het concurrentiebeding en/of relatiebeding van toepassing blijft of wanneer deze vervallen.
16. Of u een getuigschrift krijgt en of deze positief of neutraal is.
17. Of u gehouden bent aan geheimhouding.
18. Dat u een bedenktijd van 14 dagen heeft na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst
19. Dat er finale kwijting wordt afgesproken.

De bovenstaande genoemde punten zijn slechts een richtlijn. Het kan namelijk zijn dat u andere afspraken heeft gemaakt in uw dienstverband met uw werkgever. Deze voorwaarden dienen ook vermeld te staan in de vaststellingsovereenkomst.

Bent u ziek of zwanger? Dan is het raadzaam om eerst in overleg te treden met een jurist. U heeft namelijk recht op ontslagbescherming waardoor de werkgever niet over mag gaan tot ontslag. Dit kan met uw toestemming wel overeengekomen worden, maar dan is het handig om bepaalde voorwaarden op te nemen in uw vaststellingsovereenkomst om uw WW veilig te stellen.

Juridische hulp
Zoals u in de checklist kunt lezen, krijgt u vaak een vergoeding voor de kosten van juridische hulp. Wij raden altijd aan om hier gebruik van te maken. U kunt door de vergoeding vaak gratis uw vaststellingsovereenkomst laten controleren zodat u zeker bent dat u een goede en vooral WW-veilige vaststellingsovereenkomst tekent.

 

Over columnist
Kim van der Meij is mede-eigenaar en jurist bij SKM Juristen in Zoetermeer. Daar richt zij zich onder meer op zaken als het arbeidsrecht, bestuursrecht, verbintenissenrecht en ondernemingsrecht. Van der Meij voltooide haar studie rechten aan de Hogeschool Leiden met sociaal recht en rechtsfilosofie als minors. Ook studeerde ze rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit.