Docenten CKC hebben zin in muziekconcours

4 March 2019, 09:21 uur
Algemeen
mainImage
Zoetermeers Dagblad

De negentiende editie van het jaarlijkse CKC-concours voor amateurmuzikanten tot en met 21 jaar uit Zoetermeer staat voor de deur. Op 22 en 23 maart zijn de voorrondes en op 12 april is de grote finale van Young Music Talent, de opvolger van het HKZ-Muziekconcours. Organisatoren Geneviève van Dijk en Ruben Welbedacht, allebei muziekdocent bij CKC & partners, verheugen zich op het evenement.

Tot vorig jaar was HKZ Specialisatie de hoofdsponsor van het concours, dit jaar opgevolgd door Orthodontistenpraktijk De Wereldlach. Aan het evenement zal ook wel het een en ander veranderen. Het concours is nu bijvoorbeeld voor amateurs tot en met 21 jaar.

"De focus ligt nog wat meer op jonge mensen, dat is één van de belangrijkste wijzigingen", aldus Geneviève van Dijk, al jaren viooldocente bij het CKC. "We beseffen dat er dan wel een enorme doelgroep afvalt, maar de bedoeling is dat we daar een ander soort evenement voor gaan organiseren. Maar dit is echt voor de jonge mensen. Het leuke van dit jaar is ook dat de scholen heel actief gaan meedoen. Zij gaan hun beste leerlingen afleveren, dus je krijgt een Battle of Schools."

Gitaardocent Ruben Welbedacht: "Op middelbare scholen heb je vaak van die schoolbandjes en die gaan nu strijden met elkaar. De nieuwe sponsor wil het concours komende jaren zien groeien."

Workshops Podiumpresentatie

Waar voorheen veel draaide om de finale, daar zal er vanaf de 2019-editie meer aandacht zijn voor het hele deelnemersveld. "Het is heel leuk dat je wat kunt winnen, maar we gaan nu nog meer aandacht besteden aan het evenement zelf", zegt Van Dijk. "Een week voor de voorrondes, op 16 en 17 maart, zijn er twee workshops 'Podiumpresentatie'. Hierbij leren zowel ervaren als onervaren muzikanten hoe ze zichzelf het beste kunnen gedragen als ze eenmaal op de planken staan. Dan leren mensen elkaar al kennen. Een perfect moment, je kunt een week van tevoren dan nog veel leren. Een jury kijkt daar ook naar voor de beoordeling en het is fijn om zelfverzekerder op het podium te staan."

Welbedacht: "Voorgaande jaren lag de nadruk vooral op de finale zelf en dat blijft een mooi evenement. Maar als je niet aan die finale deelnam, dan was het ook meteen klaar. Deze workshops dragen ook bij aan het onderlinge groepsgevoel van de deelnemers. Je leert er altijd van, of je daarna nou wint of niet."

Begrip

Al bijna twee decennia is het CKC-muziekconcours een begrip in de stad. Welbedacht: "Voor Zoetermeer is het een stimulans voor jonge mensen die met muziek bezig zijn. Zij krijgen hiermee een groot podium. Plezier staat voorop, het moet een leuke ervaring zijn, maar het kan je ook een stap verder brengen in je carrière." Van Dijk: "Er komen allerlei mensen langs, bijvoorbeeld van het conservatorium of organisatoren van bepaalde evenementen die zoeken naar talent. Je kunt gespot worden voor een optreden. Maar zo niet, dan kun je er ook ontzettend veel van leren."

Naast de scholenstrijd kunnen muzikanten zich aanmelden als groep (ensembles) of individueel (solisten). In laatstgenoemde categorie zijn er drie leeftijdsgroepen: 7-10, 11-16 en 17-21 jaar. Bij de ensembles is er onderscheid tussen lichte en klassieke muziek. Tot de prijzen behoren onder meer workshops op het Conservatorium in Rotterdam. Inschrijven voor Young Music Talent kan tot en met 7 maart.

De spanning neemt inmiddels toe bij de organisatie. Welbedacht en Van Dijk hebben immers zelf leerlingen uit hun CKC-klassen die deelnemen. Daarnaast hoopt het duo dat de sfeer goed is en alles vlekkeloos verloopt. "Die spanning zit er altijd wel in", zegt Van Dijk. Welbedacht: "Ik kijk er altijd enorm naar uit. Het is één van de muzikale hoogtepunten van het culturele seizoen."