Dodental coronavirus stijgt met 166 naar 1339

2 April 2020, 14:04 uur
Algemeen
mainImage
ANP

Het coronavirus heeft nu zeker 1339 levens geëist in Nederland. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat 166 nieuwe meldingen over sterfgevallen heeft binnengekregen.

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 625 weer hoger dan woensdag, toen hierover 447 meldingen binnenkwamen. Ook hier ligt de registratie vaak een of twee dagen achter op de werkelijke situatie. Het aantal positieve testen nam weer met ruim duizend toe.

Uit de cijfers van donderdag blijkt dat voor het eerst in Nederland een dertiger is overleden aan de ziekte Covid-19. De patiënt viel in de leeftijdscategorie van 35 tot 39 jaar. Het virus heeft tot nog toe één Nederlander van in de 40 het leven gekost. Veruit de meeste mensen die eraan zijn bezweken, waren boven de 70 jaar.

Het RIVM herhaalt dat "de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar lijken", maar trekt geen nieuwe conclusies. De tabel en grafiek waarin het nieuwe aantal ziekenhuisopnames per datum wordt weergegeven, vertoont een dalende lijn, maar daarbij is de kanttekening belangrijk dat de meest recente cijfers het minst compleet zijn.

Vooralsnog was 24 maart de dag waarop het aantal nieuwe opnames van patiënten piekte, op 549. Het aantal opnames is daarna niet meer zo hoog geweest. Sinds het begin van de uitbraak in Nederland zijn in totaal 5784 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft later op de middag een update over de situatie op de intensivecareafdelingen, waar de patiënten belanden die er slecht aan toe zijn. Daar lagen woensdag 1191 patiënten.