Zoetermeers Dagblad | Gommers maakt zich grote zorgen, ook over Pasen

Gommers maakt zich grote zorgen, ook over Pasen

mainImage
Prof. Diederik Gommers

door Jan D. Swart

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en arts in het Erasmus MC, zegt dat Nederland pas over 14 dagen en maximaal een maand weet of alle overheidsmaatregelen tegen het coronavirus goed zijn geweest. Hij is niet optimistisch en beluisterde zondagavond bij de uitzending van Pauw en Fidan op sommige momenten bijna hoofdschuddend het gedrag van landgenoten tijdens de eerste zomerdag. Met Pasen op komst blijft hij hameren op binnenblijven. 

Gommers liet blijken ook niet blij te zijn met het gevoel over de publicatie van de laatste cijfers rond het coronavirus. Wel over de geringe toename van het aantal IC-patiënten de laatste 24 uur, maar niet over de waarschijnlijke conclusie die daaraan door mensen wordt verbonden. Er is inderdaad sprake van enige afvlakking, maar ook vorige week waren er gunstige cijfers, zei Gommers, ''die vervolgens de volgende dagen weer konden worden weggestreept.''

Het domme gedrag van de Nederlanders vorig weekend – om massaal de stranden op en de bossen in te gaan - lag daaraan ten grondslag. Ogenschijnlijk is het dit voorbije weekend beter gaan, maar niet zoals in Spanje waar de straten volledig leeg bleven.

Er zijn nu (zondagavond) 1385 IC-bedden bezet. Het zwarte scenario voor Gommers is dat er vanaf nu elke dag weer 50 patiënten bijkomen en dat noemde hij een reëel getal. In dat geval is over tien dagen het moment bereikt waarop artsen moeten gaan kiezen wie wel, en wie op de IC verder behandeld kan worden. Hij wil dat de politiek deze week richtlijnen geeft, zodat niet de artsen die beslissing moeten nemen.

Ook refereerde Gommers, die met z'n rust, uitstraling en woorden het betrouwbare gezicht van de coronacrisis is geworden, aan een eerdere korte cijfer-euforie in Italië. ''De dagen daarna werd het daar mooi weer en verwaarloosde men de voorschriften.''

Het enige goede nieuws wat Gommers kon brengen was dat er in totaal nu 80 mensen de IC hebben kunnen verlaten ''en goed'', voegde hij eraan toe. Maar op 1385 bedden is dat natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. Het zorgpersoneel op de IC werkt momenteel 1 op 4 patiënten.