mainImage

'Ik voel mij als raadslid totaal niet welkom'

'Ik voel mij als raadslid totaal niet welkom'
2 april 2018, 08:45 uur
Algemeen

[caption id="attachment_39384" align="alignleft" width="300"] Marijke van der Meer.[/caption]

Marijke van der Meer van de lokale politieke partij Zó! Zoetermeer overwoog af te zien van installatie als raadslid. Dit omdat het nieuwe Stadhuis volgens de fractievoorzitter niet geschikt is voor gehandicapten. Van der Meer, zelf rolstoelgebruiker, kan de fractiekamer niet zelfstandig bereiken, moet vanaf haar plek in de raadzaal omrijden om bij de spreektafel te komen en ze kan het toilet zelf niet op slot doen. Ze riep verantwoordelijk wethouder Taco Kuiper afgelopen donderdag, op de avond van de installatie, ter verantwoording.

,,Inmiddels is het Stadhuis in gebruik genomen, maar op het gebied van toegankelijkheid is er niets geregeld. Ik voel mij als raadslid hier totaal niet welkom. Ik heb overwogen om af te zien van installatie als raadslid, maar daar verbeteren we niets mee. Ik vind het buitengewoon teleurstellend. En we gaan hier gewoon zitten, dat stoort mij nog het meeste," sprak Van der Meer.

In het verleden zijn er afspraken gemaakt over de toegankelijkheidseisen in de stad, onder meer met een in 2015 aangenomen amendement. Aan de wethouder werd dan ook de vraag gesteld hoe het kan dat deze punten niet zijn doorgevoerd. ,,Dit stemt mij als verantwoordelijk portefeuillehouder droef. Als je zo'n project doet, verwacht je altijd dat er na de oplevering nog punten zijn, maar dit is een hele lijst. En die lijst is mij persoonlijk ook tegengevallen," aldus Kuiper, die verder weinig compassie toonde in zijn relaas.

[caption id="attachment_2830" align="alignright" width="300"] Taco Kuiper.[/caption]

,,We hebben een uitgebreide inspectie gehad van de Toegankelijkheidsraad na de oplevering. We hebben de aannemer gehouden aan de integrale toegankelijkheidsstandaard. Dat is een standaard waarin de eisen die gesteld worden aan gebouwen heel specifiek vertaald zijn. Dan gaat het niet alleen om eisen voor mensen met een rolstoel, maar ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Dat is een standaard die strenger is dan het bouwbesluit. Voor een groot deel is daaraan voldaan. Binnenkort volgt er een inspectie om daaraan te toetsen."

Kuiper zegt dat er op zowel korte als langere termijn nog zaken worden aangepast. Hij gaat de raad hierover deze maand informeren met een memo. Volgens de wethouder bestaat er een kleine kans dat er zaken helemaal anders moeten, anders dan vooraf is gepland. In dat geval komen er extra kosten bij kijken en zal de betreffende Stadhuis-aanpassing eerst weer in een raadsvoorstel gegoten moeten worden ter goedkeuring.

Van der Meer kreeg bijval van Hilbrand Nawijn van de LHN. Ook hij begreep niets van deze gang van zaken. ,,Ik vind het wel schandalig hoor, dat de zaken wat betreft gehandicapten hier in dit Stadhuis niet goed geregeld zijn. Dat had allang moeten gebeuren. Ik vind dat de wethouder een slap antwoord geeft. Ik vind dat er gewoon keihard een datum moet worden gesteld, van dan en dan zijn de voorzieningen er voor iedereen. Ik ben zelf gelukkig niet gehandicapt, maar ik kan zeer meevoelen met mevrouw Van der Meer. De wijze waarop dit gaat, kan niet."

Foto: tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad in het Stadhuis op 29 maart 2018. Uiterst rechts vooraan, Marijke van der Meer.

Fotobron: www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad