Zoetermeers Dagblad | IKC Prins Claus winnaar debattoernooi

IKC Prins Claus winnaar debattoernooi

mainImage
Kampioenen!

IKC Prins Claus is de winnaar geworden van het eerste Junior Debattoernooi Zoetermeer. Dit toernooi, voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen, vond gisteren plaats op Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef in Seghwaert. Het toernooi is op initiatief van het ONC-dabatteam georganiseerd in samenwerking met DebatUnie met als doel om leerlingen al jong de voordelen van het debatteren te laten ervaren.

Mariëtte van Hanswijk, docent en organisator van het toernooi: "Door te debatteren worden leerlingen beter voorbereid op de maatschappij. Ze worden gestimuleerd om na te denken over maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast leren ze rekening te houden met andere meningen."

Workshops

Om de leerlingen voor te bereiden op het toernooi, gaven leden van het ONC-debatteam workshops op hun 'oude' basisschool. De meest getalenteerde en enthousiaste leerlingen zijn tijdens deze workshops geselecteerd om mee te doen aan het toernooi.

De teams van IKC Prins Claus, De Regenboog (tweede plek) en de Paulusschool (derde) gingen in twee rondes met elkaar de strijd aan. De stellingen werden op de dag zelf bekendgemaakt. De teams kregen twintig minuten de tijd om deze voor te bereiden. In ronde één ging het debat over de stelling: 'Gevangenen moeten dieren uit het asiel krijgen om voor te zorgen.' De stelling van de tweede ronde luidde: 'Alle sportteams voor kinderen moeten uit meisjes én jongens bestaan.'

Het publiek bestond uit ouders, leerkrachten, gemeenteraadsleden en andere belangstellenden.