Zoetermeers Dagblad | Staatsloterij wil loten niet terugbetalen

Staatsloterij wil loten niet terugbetalen

mainImage
Advocaten staken om betaalbare rechtshulp

De Staatsloterij stapt naar de Hoge Raad, omdat de organisatie het niet eens is met een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Het hof bepaalde dinsdag dat de loterij 8000 euro moet terugbetalen aan een loterijdeelnemer wegens misleidende mededelingen over de winkansen.

De Nederlandse Loterij, waar de Staatsloterij onder valt, heeft de uitspraak bestudeerd en heeft besloten in cassatie te gaan. "We vinden de uitspraak onbegrijpelijk", reageert een woordvoerder van de Nederlandse Loterij. "Het gerechtshof heeft twee jaar over deze uitspraak gedaan en weet die nauwelijks te onderbouwen. Bovendien staat de uitspraak haaks op een eerdere uitspraak van de rechtbank in Roermond. Het is voor ons reden cassatie in te stellen, omdat het arrest onvoldoende is gemotiveerd."

Het bedrag van 8000 euro is gebaseerd op het aantal loten dat de loterijdeelnemer had gekocht tussen 2000 en 2008, plus zijn proceskosten. De Hoge Raad besliste vijf jaar geleden al dat de Staatsloterij in die periode misleidende mededelingen had gedaan over de winstkansen en het prijzengeld. Zo vertelde de loterij niet dat prijzen op onverkochte lotnummers konden vallen. Naar aanleiding daarvan begon de man een zaak tegen de Staatsloterij om het aankoopbedrag van zijn loten uit die periode terug te krijgen.

Eerder gaf de rechtbank in Roermond hem geen gelijk. De rechtbank oordeelde in 2018 dat de loterijdeelnemer niet kon aantonen dat zijn deelname aan de loterij het gevolg was van de misleidende mededelingen. De man ging daarop in beroep bij het gerechtshof. Daar betoogde hij met succes dat als de Staatsloterij hem wel de juiste informatie had gegeven, hij geen loten had gekocht.

Het bestuur van de Stichting Loterijverlies.nl reageert verheugd op de beslissing van het hof. "De vandaag gepubliceerde uitspraak toont aan dat er sprake is van schade door de in 2015 al bij de Hoge Raad bewezen misleiding. Hoewel de stichting al een volgende stap in voorbereiding had, is deze uitspraak een steun in de rug", reageert het stichtingsbestuur. De Stichting Loterijverlies.nl wil een passende vergoeding van de Staatsloterij.

De Staatsloterij heeft naar eigen zeggen haar verantwoordelijkheid al genomen met een bijzondere trekking in 2017, waar volgens de woordvoerder 2,8 miljoen mensen aan deelnamen.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad