Zoetermeers Dagblad | Vandaag Convenant Preventie Woninginbraken

Vandaag Convenant Preventie Woninginbraken

mainImage

De afgelopen jaren daalt het aantal geregistreerde woninginbraken. Toch zijn elk jaar nog steeds zo’n 42.000 mensen slachtoffer van woninginbraak. Vooral nu. Uit cijfers van de politie blijkt dat de kans op inbraak van oktober tot en met januari 33% groter is dan in de overige maanden van het jaar. In 39% van de gevallen komen inbrekers binnen via de achterdeur, blijkt uit onderzoek1. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend. Daarom maken bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid en politie zich sterk om woninginbraak te voorkomen.

Zij ondertekenden vandaag in Zoetermeer het Convenant Preventie Woninginbraken. Het convenant bevestigt het gemeenschappelijke doel het aantal woninginbraken verder te verminderen. Daarom komt er meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen.

Inbrekers kijken niet naar waar je woont, maar hoe makkelijk zij binnen kunnen komen. Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna twee op vijf gevallen (39%) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32% op nummer twee. Vooral nu zijn inbraakwerende maatregelen belangrijk, want van oktober tot en met januari is de kans op inbraak 33% groter dan in de overige maanden van het jaar. Goed hang- en sluitwerk, anti-inbraakstrips en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers.

'Veel impact'

Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie zegt over het convenant: "Een inbraak in je woning heeft heel veel impact. Want wie wil er nou dat een wildvreemde je huis openbreekt, de boel overhoop haalt en je spullen steelt. Vaak ook nog dierbare spullen met een grote emotionele waarde. Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. De samenwerking met de bouwmarkten helpt daarbij. Want veiligheid creëer je samen."

Ook Charlie Aptroot, burgemeester Zoetermeer en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken is te spreken over de samenwerking: "Als landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken pleit ik altijd voor een gezamenlijke aanpak. Alleen door goede samenwerking kun je echt een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit. Het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk is hierbij cruciaal. De samenwerking tussen veiligheidspartners en de bouwmarkten juich ik daarom toe."