Zoetermeer On Stage: interview met Nicole Hofland

24 January 2020, 10:15 uur
Algemeen
mainImage
Justin Bos (van Zeijl Photodesign)

'Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?' Dit is de slogan van Zoetermeer On Stage, het evenement dat op donderdag 12 maart aanstaande voor de zevende keer plaatsvindt in Zoetermeer. Die dag komen zo'n duizend VMBO-scholieren van Beroepscollege Zoetermeer, Mavo Zoetermeer, ONC Clauslaan & Parkdreef, Picasso Lyceum en Pleysier College naar de Dutch Innovation Factory om zich te oriënteren op een vervolgstap na hun opleiding. Projectleider Nicole Hofland gaat in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl dieper in op het belang van dit bijzondere event.

 

Wat is de specifieke toegevoegde waarde van deze beroepenmarkt?
"Het zet VMBO-leerlingen in een positief daglicht. Het brengt het onderwijs dichter bij het bedrijfsleven en zorgt ervoor dat leerlingen een netwerk opbouwen in het bedrijfsleven. Het is een ontzettend positief beroepspodium. En wat ik heel belangrijk vind, zie onze slogan; 'alles mag je worden, behalve ongelukkig'. Dat moet zo blijven. Ook een VMBO-leerling dient niet de kant van een bepaalde branche opgeduwd te worden, omdat er bijvoorbeeld ergens een groot personeelstekort. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel van belang dat zij geïnformeerd worden over de kansen op de arbeidsmarkt, maar laten we dat doen vanuit de dingen waar ze goed in zijn en blij van worden.

Zoals Kim Putters, Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau SCP in het Financieel Dagblad van 17 januari jongstleden mooi aangaf: 'Door VMBO'ers meer kansen te bieden om hun passie te ontdekken en droombaan na te jagen, stimuleren we ook een gelukkige, succesvolle volgende generatie collega's, ondernemers en dienstverleners'. Kijk, niemand heeft een glazen bol, maar neem nou twaalf jaar geleden. Toen was er een overschot aan leraren en zorgprofessionals, om maar een voorbeeld te noemen. En zie hier wat er nu gebeurt. Vanuit Zoetermeer On Stage benadrukken wij dat leerlingen vanuit hun hart mogen blijven kiezen. En dat is soms best een strijd hoor, het is niet zo dat iedereen dat maar even doet."

Wat hopen jullie met Zoetermeer On Stage nog meer te bereiken?
"Naast leerlingen de mogelijkheid bieden om goed te kiezen, hopen wij hiermee de kans op uitval, te verkleinen. En voor leerlingen is het gewoon een heel mooie manier om ergens een sterker contact te leggen."

Welk aanbod is er voor de VMBO-leerlingen?
"Er zijn 12 maart ongeveer 200 beroepsbeoefenaars aanwezig. Op onze website www.zoetermeeronstage.nl staan al heel veel beroepen, allemaal voorzien van een korte toelichting met waarom dat beroep zo leuk is. Leerlingen kunnen zich nu al voorbereiden daarop. Vaak zullen ze een gevestigde kant opgaan, want wat je niet kent, daar ga je vaak niet naartoe, zo werkt het. Op het beroepenfeest staat op geen enkel tafeltje een bedrijfsnaam. Leerlingen moeten er gewoon doorheen lopen en we hopen dat ze dan ook een keer terechtkomen bij wat onbekendere bedrijven en beroepen. We willen met Zoetermeer On Stage ook onbekende beroepen laten zien. Meld u zich via de website vooral aan indien u ook wilt meedoen." 

Hoe gaat de dag zelf in zijn werk?
"De leerlingen dienen op 12 maart twee afspraken te maken met een bedrijf of organisatie. Twee weken later, op 26 maart, hebben ze dan een Doe Dag waarbij ze ervaren wat een werkdag echt inhoudt."

 

Hebben jullie inzichtelijk hoeveel leerlingen daadwerkelijk blijven 'plakken' bij hun match?
"Uit een onderzoek van enkele jaren geleden, en uit onze enquêtes, blijkt dat 25 procent van onze bezoekende leerlingen terugkeren bij degene waar ze een goed gesprek en leuke Doe Dag hebben gehad. Dat is een meer dan prima score."

Tegen welke moeilijkheden lopen jullie nog aan?
"Waar wij soms tegenaan lopen: er zijn bedrijven die zeggen dat ze geen VMBO-leerlingen zoeken. Dan willen zij bijvoorbeeld iemand die minimaal HBO geschoold is. Iets waar best verhaal voor is, want ook een VMBO-leerling kan doorleren. En bovendien: er is geen onderneming die zonder (V)MBO-ers kan functioneren. Denk alleen maar aan alle in- en externe faciliterende, toeleverende en ondersteunende diensten en producten. Gelukkig snappen veel bedrijven dat en zijn er veel beroepsbeoefenaars die jaar in jaar uit meedoen en een leuke Doe Dag organiseren."

Op welke wijze monitoren jullie de ontwikkeling van Zoetermeer On Stage?
"Wij sturen elke keer na Zoetermeer On Stage een enquête naar het onderwijs, naar de leerlingen en de beroepsbeoefenaars. Verder is er jaarlijks een bijeenkomst voor alle projectleiders in Nederland. We krijgen veel positieve en bruikbare feedback. Het is geen statisch evenement. Het staat, maar we blijven onszelf verbeteren waar nodig."

Wat geeft jou als eindverantwoordelijk de grootste voldoening?
"Wat mij elke keer bijblijft, is dat Zoetermeer On Stage écht een feest is. Op de foto's die ik later terugzie, staan alleen maar lachende mensen. Het is echt een feest. De leerlingen komen onder tromgeroffel binnen, de wethouder onderwijs Jan Iedema is altijd heel enthousiast, evenals onze speaker Jo Weerts. Het enthousiasme bij iedereen, dat geeft mij het mooiste gevoel."