Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerse scouts genieten van zomerkampen

Zoetermeerse scouts genieten van zomerkampen

mainImage

Ook deze zomer genieten weer tientallen scouts van Scoutinggroep John McCormick van hun jaarlijkse zomerkamp. De jeugdleden zijn van 20 t/m 27 juli op zomerkamp en sluiten daarmee scoutingseizoen 2018-2019 af.

De welpen van de Sioniehorde (meisjes van 7 tot 11 jaar) verblijven deze week in clubgebouw Het luchtkasteel van een andere scoutinggroep in Nieuwerkerk aan den IJssel. Zij helpen een verdrietige Dinosaurusmoeder die haar ei kwijt is nadat deze uit het nest is gerold. De welpen pionieren een broedtafel om een gevonden ei uit te broeden. Helaas is het ei niet van een Dino maar van een eend. Uit een tweede en derde gevonden ei komt een dwerg en een eenhoorn. Zal het ze lukken om het Dino ei te vinden?

De welpen van de Dewanihorde (jongens van 7 tot 11 jaar) bivakkeren in clubgebouw Het Mierennest in Driebergen-Rijsenburg. Zij gaan op zoek naar een schat nadat ze een brief hadden gevonden van een geheime opdrachtgever. Tijdens het kamp maken de welpen onder andere zelf schatkistjes. Ook doen ze een smokkelspel, touwenparcours, een Escaperoom en een Casino avond. Met de trein wordt Utrecht aangedaan waar de Dom wordt beklommen.

Gidsen

De gidsen (meisjes van 11 tot 15 jaar) kamperen op Scouting labelterrein Buitenlust in Bergen op Zoom. Een goede heks raakt haar boek kwijt en de gidsen proberen de stukken van de kaft van het boek terug te vinden om ervoor te zorgen dat kwade heksen haar krachten niet kunnen overnemen. Tijdens het kamp in de Middeleeuwen hebben ze onder meer een tweedaagse hike, een mutsendag in Bergen op Zoom en gaan ze zwemmen.

De verkenners (jongens van 11 tot 15 jaar) zijn in Baarn en hebben de tenten opgezet bij Scout centrum Buitenzorg. Het thema van het zomerkamp is Expeditie Baarn waarbij ze een tweedaagse hike lopen met een overnachting onderweg onder een shelter. Verder gaan ze boogschieten, klimmen in het klimbos en zwemmen. Ook staan er avondspelen op het programma met andere scoutinggroepen op het kampeerterrein.

Vrijbuiters

De vrijbuiters (jongens en meisjes van 12 t/m 21 jaar met leer-, aandachts- en contactproblemen) verblijven op camping de la Gileppe in de Belgische Ardennen, midden in het natuurgebied De Hoge Venen. Zij hebben een Masterkamp waarbij ze worden uitgedaagd (bijna) elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten, gebruik makend van gasstellen en de Dutch Ovens. Natuurlijk mogen de kleine hapjes niet ontbreken en gaan ze inspiratie opdoen in het chocolademuseum. Daarnaast lopen de vrijbuiters een hike en een prachtige tocht door een kloof waarbij ze zeker nat worden, want ze gaan door een riviertje heen en bedwingen een heuse waterval.

De explorers (jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar) gaan ook naar het buitenland. Zij vertrokken in busjes naar Rotterdel in de Duitse Eifel maar werden onderweg in Vaals gedropt om gelijk met de 2-daagse hike te starten. Eenmaal in Rotterdel aangekomen gaan ze zwemmen, rodelen, lasergamen en spelen ze adventure golf. Op de primi-dag zijn er workshops en wordt er primitief gekookt. Het kamp wordt afgesloten met een dagje Aken.

Pivo's

De pivo’s (jongeren van 18 t/m 21 jaar) gaan later, van 18 t/m 23 augustus op kamp. Zij vertrekken op de fiets naar Herentals in België. Halverwege de tocht zullen ze ergens overnachten. Na aankomst volgt nog een hike, een middagje zwemmen, een bezoek aan Bobbejaanland, een BBQ en de welbekende mutsendag in Antwerpen. Ook de leden van de Palostam (jongeren vanaf 21 jaar) gaan later in de zomerperiode en vertrekken in augustus naar Internationaal Scout centrum Kandersteg in Zwitserland.

Bevers

De bevers (jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar) gingen al eerder, tijdens het Pinksterweekend, op kamp. Zij logeerden twee nachten bij een Scoutinggroep in Reeuwijk. Daar hielden ze samen met bevers van een scoutinggroep uit Den Haag een Pipi Langkouskamp waarbij ze Pipi hielpen haar vader, de Piraten Koning, te zoeken. Zo werden ze omgetoverd tot echte piraten met bandana en ooglapje, werd een schip gebouwd en piratenvlaggen gemaakt. Ze kregen flessenpost, liepen een speurtocht, deden spelletjes en vonden alle benodigde spullen om met een vergrootglas in de schatkamer de verblijfplaats van Pipi haar vader te vinden.

Wereld Jamboree

Vanuit Scouting JMC zullen deze zomer van 22 juli t/m 2 augustus ook vijf scouts deelnemen aan de 24e Wereld Jamboree in Amerika. De Wereld Jamboree is een kamp voor scouts van over de hele wereld, dat één keer per vier jaar in een ander land georganiseerd wordt. Er doen zo’n 40.000 scouts aan mee uit ongeveer 160 landen. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden. Op zondag 21 juli vertrok Troep Kazen met 36 deelnemers en 4 troepstafleden vanuit de regio vanaf Schiphol via Londen naar Washington. De week na de Wereld Jamboree wordt Amerika verkend en bij gastgezinnen geslapen (Home Hospitality).

Overvliegen

Na de zomerkampen hebben de jeugdleden een aantal weken vakantie. Op 7 september vindt vervolgens het jaarlijkse overvliegfeest plaats waarbij de oudste van elke speltak (leeftijdsgroep) over gaan naar de volgende. Door het overvliegen komen er bij een aantal speltakken weer plekken vrij voor nieuwe leden en leiding.