Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerse scouts herdenken thuis
mainImage

Zoetermeerse scouts herdenken thuis

4 mei 2020, 14:25 uur
Algemeen

Elk jaar lopen de leden van Scoutinggroep John McCormick (JMC) op 4 mei op verzoek van de gemeente Zoetermeer mee met de stille tocht en verzorgen de kranslegging bij de herdenking in het Wilhelminapark. Door de coronamaatregelen verloopt de herdenking op 4 mei 2020 anders dan andere jaren. Toch zijn de scouts actief bezig met de dodenherdenking.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Ook is het 75 jaar geleden dat de naamgever van de Scoutinggroep John E. McCormick op 29 april even na 18.30 uur na verraad dodelijk werd getroffen met een schot in zijn achterhoofd. Om toch, tijdens deze bijzondere periode stil te staan bij dit moment en bij wat vrijheid  betekent, hebben de leden van Scoutinggroep John McCormick ieder thuis een foto of filmpje gemaakt en ingestuurd. De inzendingen zijn samengevoegd tot één film.
 
De gemeente Zoetermeer verzoekt inwoners om op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen en geeft inwoners de mogelijkheid om op 4 mei, met inachtneming van de RIVM-voorschriften, tussen 12.00 en 19.30 uur zelf bloemen of een bloemstuk te leggen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Van 14.30 tot 19.30 uur zullen elk uur twee scouts van Scouting JMC een erewacht vormen bij het monument. 

Om 20.00 uur staan de scouts van Scouting JMC in scoutfit thuis twee minuten stil voor de eigen voordeur. Dit bericht is gedeeld met de andere scoutinggroepen in Zoetermeer en via social media wordt het bericht ook opgepakt door andere scoutinggroepen in heel Nederland.