Aline Brendel: 'Best heftige zaken'

12 April 2019, 21:30 uur
Columns
mainImage

Het Forum Zoetermeer is al ruim een jaar geopend en ik ben nog altijd zo blij dat wij hier met de Kinder- en Jongerenrechtswinkel een plekje hebben. Voor ons is het heel belangrijk dat kinderen en jongeren ons weten te vinden. Dat we laagdrempelig en zichtbaar zijn. Daarom zitten mijn collega’s en ik hier helemaal goed.

Wat ik ook erg fijn vind, is dat we nu lekker dicht bij een aantal organisaties zitten waarmee we veel samenwerken. Het JIP bijvoorbeeld, Meerpunt en Kwadraad. Net als wij houden ook zij zich bezig met kinderen en jongeren, dus we weten elkaar goed te vinden. Erg makkelijk als je in hetzelfde gebouw werkt!

Elke woensdag inloop

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel heeft elke woensdagmiddag een inloopspreekuur. Sinds dit jaar zijn we buiten dat spreekuur ook aanwezig met een informatiepunt. Dat maakt het voor kinderen, jongeren en hun ouders of begeleiders heel makkelijk om juridische informatie te halen en zich een mening te vormen.

Wij zijn er voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar en elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen problematiek. Daardoor krijg ik met de meest uiteenlopende vragen te maken. Bij jonge kinderen gaat het heel vaak over de echtscheiding van hun ouders. Dan is bijvoorbeeld in de omgangsregeling vastgelegd dat het kind op zaterdag van huis wisselt.

Maar het kind moet elke zaterdag voetballen, dus wil hij de wissel liever op vrijdag. Komt hij daar niet uit met zijn ouders, dan kan ik hem verder helpen. Regelmatig krijg ik ook vragen over best heftige zaken zoals uithuisplaatsing of ondertoezichtstelling. Als ik ’s ochtends het Forum binnenkom, weet ik nooit hoe de dag er gaat uitzien.

Ongelijkheid

Kinderen en jongeren hebben rechten en plichten, maar meestal minder toegang tot het recht. Toegang die hun ouders, huurbazen en werkgevers wél hebben. Die ongelijkheid willen wij opheffen. Dit werk geeft me daarom veel voldoening. Het gaat vooral om het verschil dat je soms kunt maken voor een kind. Via een brief bijvoorbeeld op basis waarvan die wisseldag voortaan op vrijdag en niet op zaterdag is. En dat hij je vertelt dat het nu zo veel fijner is.

Aan heel veel zaken die kinderen raken, zitten juridische kanten. Dat besef je niet als je daar geen kennis van hebt. Je weet immers niet wat je niet weet. Wij hebben daar allemaal in doorgestudeerd en kunnen kinderen en jongeren laten zien dat er vaak meer mogelijk is dan ze in eerste instantie denken. Dat is zo ontzettend mooi aan dit werk. En dat ik dat in het Forum kan doen, waar ‘onze’ kinderen en jongeren heel laagdrempelig terecht kunnen en waar de samenwerking voor het oprapen ligt, is echt fantastisch!

Over Aline Brendel

Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari 2018 zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur geopend. En er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Aline Brendel, coördinator van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in het Forum. Aline woont in Den Haag, is moeder van twee kinderen, houdt nóg meer van koken dan van shoppen en spreekt graag gezellig af met vrienden en familie.

Reageren op de column? [email protected]