Column van ondernemerscoach Irma de Graaff: Back to business

17 August 2018, 09:53 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Na maanden met soms overvolle agenda brak de vakantieperiode aan. Tijd om opdrachten af te ronden, administratie bij te werken, te plannen, maar vooral ook bedoeld om te ontspannen, toch?

Waar de één met een goed gevoel de deur achter zich dicht trekt en voor weken relaxed op reis gaat; is de vakantietijd voor veel andere ondernemers een periode waarin ze het bedrijf niet helemaal los willen laten. Van alle ondernemers gaat zestig procent op vakantie en is twee derde bereikbaar tijdens deze periode.

Mijn zwager gaat al jaren alleen in Nederland op vakantie. Als het nodig is, kan hij binnen twee uur op de zaak aanwezig zijn. Dagelijks heeft hij even contact met zijn medewerkers. Hij haalt zijn ontspanning uit de wetenschap dat hij op de hoogte is en dat alles goed verloopt binnen het bedrijf. ,,Ik weet wat er speelt en hoef me geen zorgen te maken, dat geeft mij nu de rust om te genieten. Bij terugkomst wachten me geen verrassingen."

Bente (32), coach: ,,Twee jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf. Het werk gaat altijd door, ook op vakantie. Dat moet ook, want ik wil tegen elke opdracht 'ja' kunnen zeggen. Als ik een offerteaanvraag krijg om een workshop of training te geven, wil ik zo snel mogelijk reageren. Ik kan pas van mijn vakantie genieten als ik weet dat ik na mijn vakantie ook nog werk heb."

Externe hulp


Michelle (49), mede-eigenaar evenementenorganisatie: ,,Wij werken samen in het bedrijf en zijn 24/7 bereikbaar. Allebei hebben we behoefte aan een paar weken helemaal los van alle drukte. We plannen onze vakanties in de meest rustige periode en schakelen dan externe hulp in. Dat werkt voor ons en we hebben na de vakantie nieuwe inspiratie en energie."

Hoe je de vakantie ook invult, er komt een einde aan en dan is het back to business. Naar ik hoop, ga je uitgerust, met frisse ideeën en vol inspiratie aan de slag. Een goed moment om andere ondernemers weer eens ontmoeten.

Heb jij tijdens de vakantie plannen gemaakt voor je onderneming en wil je daar met andere ondernemers over sparren, heb je een vraag of juist een heel mooi aanbod?

Kom dan 4 september naar Ter Zake Het Ondernemershuis voor de kennissessie: 'Durf te vragen' en deel jouw vragen en ideeën met anderen.

Aanmelden via: https://www.smallbusinesszoetermeer.nl/programma-4/

Irma de Graaff (1967) is sinds 1 januari 2018 als ondernemerscoach actief in Ter Zake Het Ondernemershuis (TZHO). Tijdens een dienstverband van bijna 30 jaar bij de Kamer van Koophandel deed zij ervaring en expertise op in de voorlichting van ondernemers. Zij gaf workshops en trainingen voor het collectief en advies voor de individuele ondernemer. Deze kennis zet zij nu in voor de ondernemers in Zoetermeer en omliggende gemeenten. Voor www.zoetermeersdagblad.nl schrijft zij hierover columns, vanuit het partnership met TZHO.