Column Charlotte van der Meer

23 March 2019, 09:45 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Op m’n zestiende ben ik al bij de bibliotheek gaan werken, als opruimer en helper in het internetcafé. Nu, tien jaar later, werk ik er nog altijd. Inmiddels onder meer als servicemedewerker in het Forum.

In die functie ben ik het eerste aanspreekpunt voor bezoekers. Daardoor viel het me op, dat er een enorm tekort aan rustige studieplekken is in het Forum. Dat was ook al zo in het oude pand en ik hoopte dat daar in de nieuwe situatie meer ruimte voor zou komen. Wil je immers meer jongeren naar de bieb krijgen, dan moet je voor voldoende studieplekken zorgen.

Wanhopig

Toen we ruim een jaar geleden in het Forum trokken, stonden nog steeds regelmatig studenten met hun laptop onder de arm aan de balie. Wanhopig op zoek naar een stil plekje om te studeren. Er zijn natuurlijk wel studieplekken in het Forum, maar daar is het lang niet altijd rustig genoeg om je goed te kunnen concentreren. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik.

Ik liep met een vriend in het Forum en we hadden het over dit probleem. Hij opperde een geweldig idee. De raadszaal is lang niet altijd bezet, had hij gemerkt. Waarom kunnen studenten daar niet zitten? Zo’n grote, lichte en vooral muisstille ruimte is dé perfecte studieplek.

Al snel volgden gesprekken met de gemeente. Begin april, mooi vlak voor de centraal schriftelijke examens: hét perfecte aftrapmoment. In mijn naïviteit dacht ik dat het zo geregeld zou zijn. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het natuurlijk best spannend is om zo’n gloednieuwe zaal vol dure apparatuur open te stellen. Het idee had tijd nodig om te landen en daarom spraken we af het plan naar het volgende jaar te tillen.

Groen licht

In dat jaar is er veel besproken en geregeld en: het is gelukt! We spraken met de gemeente af dat er toezicht van bibliotheekmedewerkers zou zijn tijdens de studie-uren. Ik heb alle collega’s een bericht gestuurd met de vraag of zij daaraan wilden meewerken. Ze konden zelf aangeven wanneer ze toezicht wilden houden. Wat was ik blij toen ik zag dat de belangstelling overweldigend was. Zo fijn dat we dit echt met elkaar van de grond gaan krijgen!

Het is wel een testperiode, van 5 april tot 22 mei. Jongeren die dus rustig willen leren voor hun examen, kunnen dan op bepaalde momenten zonder afspraak in de raadszaal terecht. Wij gaan op de website van het Forum aangeven wanneer dat kan.

Er is ruimte voor ongeveer vijftig mensen in de raadszaal en vol is vol. Pakt de test positief uit, dan is de ruimte ook beschikbaar voor de periode van herkansingen. En daarna? Dan hoop ik dat de raadszaal permanent beschikbaar blijft als studieruimte op momenten dat de gemeenteraad de zaal niet nodig heeft. Ik heb er goede hoop op!

Reageren op de column? [email protected]

Over Charlotte van der Meer

Het borrelt, bubbelt en bruist volop in het Forum Zoetermeer! Sinds de spectaculaire opening in januari 2018 zien veel Zoetermeerders het Forum al als hun tweede huis. Niet zo gek, want ze zijn zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur geopend. En er is altijd wel iets te beleven in het Forum. In deze column houden verschillende mensen die bij het Forum betrokken zijn, je daarvan op de hoogte.

Deze keer is het de beurt aan Charlotte van der Meer (26), servicemedewerker bij de bibliotheek in de hoofdvestiging, het Forum. Charlotte is helemaal thuis in Zoetermeer, want ze is hier geboren, getogen en woont er nog steeds. In haar vrije tijd combineert ze actie (boksen) met ontspanning (Netflixen).