Column door Joep Annegarn van CKC

13 February 2019, 17:20 uur
Columns
mainImage
Zoetermeers Dagblad

Bij vele activiteiten in de sfeer van kunst en cultuur zijn mensen samen met elkaar iets aan het creëren. Te denken daarbij valt aan een groepsdans, een musical, orkestspel, koorzang enz. Heerlijk om met elkaar iets te realiseren dat je alleen niet kunt. Je eigen stem gaat op in een groter geheel, jouw lichaam wordt een deel van de choreografie, jouw instrument geeft een kleur in het orkest of ensemble.

Mag je dan niet in je eentje genieten van je pianospel? Natuurlijk mag je ook van je eigen geluid in je kamer thuis genieten! Geef je er gerust aan over en waan je op het podium in het concertgebouw of draai je pirouetjes in de keuken en denk dat je op het podium van het Bolsjoi Theater staat. Net als de eenzame schrijver en de eenzame schilder of kunstenaar in zijn atelier vraagt een scheppingsproces ook rust en concentratie.

Ook muzikanten moeten regelmatig alleen en vol concentratie het studieproces door om echt vorderingen te maken op hun instrument. Maar daarna voelt samenspel als een warm bad vol inspiratie. Dan gaat er opeens iets heel anders klinken en krijgt de muziek een andere betekenis.

In de vele jaren dat ik zelf als dirigent voor jeugdorkesten heb gestaan, zag en merkte ik wat het voor kinderen en jeugd kan betekenen om volwaardig deel uit te maken van een totaal. Niet alleen in muzikale zin, maar zeker ook in sociale en emotionele zin. Ik heb kinderen zien groeien in hun zelfvertrouwen en hun muzikale vaardigheden en als ik nu de kinderen van toen, weer terug zie in het CKC (vaak weer met hun kinderen) dan zijn de gesprekken over die orkest-ervaringen vaak vol positieve herinneringen.

We gunnen iedere muzikant bij CKC & partners die energie en inspiratie met anderen. Daarom organiseren we in februari aanstaande een samenspelweek waarin in plaats van de reguliere lessen alle muzikanten in diverse stijlen en genres samen muziek gaan maken. Voor velen zal dat de eerste keer zijn dat ze zichzelf op een totaal andere wijze horen. De kick van het samenspel geeft vaak een positieve impuls aan de motivatie om je verder te ontwikkelen. Dat wil je niemand ontzeggen.

Over Joep Annegarn

Zijn uit de hand gelopen liefde voor opera resulteerde in het geven van operalezingen en voorbesprekingen in de theaters van Gouda en Zoetermeer. Joep Annegarn, adjunct-directeur bij CKC & partners, is regelmatig te vinden bij concerten, opera’s, musea en theaters en springt het liefst op de fiets voor zijn dagelijkse werkzaamheden. Met een conservatoriumstudie op zak, veel ervaring in het muziekonderwijs en als leiding van koren en orkesten, werkt hij met veel plezier aan de vertegenwoordiging van alle kunstdisciplines binnen het CKC.