Column Elsje Veth: Bad en andere gasten

19 July 2018, 11:30 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Al weken Zuid-Europese taferelen in Nederland. Stranden tot aan de branding gevuld met zonaanbidders. Badgasten met krokant bruin laagje flaneren in colonnes langs de boulevards. Subtropische sferen: ik ben er dol op.

Winkelende toeristen zoeken de schaduwkant van de straat op. Bedrijven handelend in airco’s en koelinstallaties maken gouden tijden door. Electrische fietsen worden met bosjes tegelijk verkocht. Voorlopig gaat het niet regenen, zegt het KNMI.

Dijken drogen uit en de boeren moeten zich behelpen met grondwater dat ook schaars dreigt te worden. In de Achterhoek is een heuse droogtecoördinator aangesteld.

De aanhoudende warmte lokt behalve badgasten ook andere niet zo welkome gasten. Sluip- en andere wespen vinden hun weg in huis, tuin, picknick en BBQ-plekken in de parken en nu rukt zelfs de kakkerlak op. La cucaracha klinkt exotisch. Eenmaal een overdosis van deze griezels in huis...ik krijg nu al jeuk.

Zo heb in dit geval elk voordeel zijn nadeel.

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.