Zoetermeers Dagblad | Column Elsje Veth: Wie leest, leeft dubbel
mainImage

Column Elsje Veth: Wie leest, leeft dubbel

23 oktober 2020, 11:01 uur
Columns

Wie leest, leeft dubbel, zo is te lezen op de luifel van Boekhandel de Nieuwe Bengel in Dordrecht. Een waarheid als een goed boek.

Ooit kocht ik het boek Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk van Stefan Bollman over schrijvende vrouwen van de 12e tot 21e eeuw. In dezelfde reeks verscheen het boek Vrouwen die lezen leven gevaarlijk. Beide boeken worden ingeleid door Kristien Hemmerechts.

Door te lezen en te schrijven leef ik niet alleen dubbel, maar ook nog eens gevaarlijk. Die gedachte geeft juist de extra sjeu die nodig is op zo'n dag dat je denkt, mwahh, kan het niet wat spannender.

Boekhandels als de Bengel zijn een aanrader voor de ware boekliefhebber. Het ruikt er naar echte boeken. De wanden tot aan het plafond gevuld en ervoor een verrijdbare ladder wat het zoeken voor de winkelbediende vergemakkelijkt.

Zoiets heb ik altijd willen hebben, een thuisbibliotheek met verrijdbare ladder. Gezien mijn ietwat instabiele onhandige manier van handelen echter niet aan te raden. Ik leef al zo gevaarlijk.

 

Over Elsje Veth
Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoons Xavi en Roan. Werkt als fulltime secretaresse in Rotterdam. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft Instagram elsjeschrijft.