Charlie Aptroot begint volgende maand aan zijn laatste maand als burgemeester van onze mooie stad. Niet dat hij het nu wat rustig aan doet en aan het afbouwen is, integendeel. Hij bezoekt nog steeds trouw alle gouden en diamanten bruidsparen en zoals ik zelf enkele maanden geleden mocht ervaren (mijn ouders waren 65 jaar getrouwd) doet hij dat met verve en neemt er alle tijd voor.
Afgelopen weekend ging onze burgervader nog een keertje op stap met de politie en constateerde iets wat hij en wij, in het onderwijs, eigenlijk al langer weten. Er is iets mis met een deel van onze jeugd. De ontzetting van heel jonge kinderen middenin de nacht, ook nog met een mes, verleidde hem tot een duidelijk statement. 'Ouders, waar zijn jullie? Ga opvoeden!' Het kwam recht uit zijn hart. Hij was meer burgervader op dat moment dan burgemeester.
Hoewel...in mijn laatste jaren in het onderwijs merkte ik steeds meer dat de meester de rol van de vader diende te vervullen, aangezien die rol te vaak ontbreekt. Dat was exact het probleem dat Charlie Aptroot zo duidelijk verwoordde. Een probleem waar het onderwijs veel meer te maken heeft dan men weet.
Grenzen
Kinderen, die om allerlei redenen niet de grenzen krijgen aangereikt die ze op jonge leeftijd zo hard nodig hebben. Grenzen waar ze vervolgens bij het naar schoolgaan en in het leven buiten school tegenaan lopen, met alle trieste gevolgen van dien. Een collega schoolleider zei ooit tegen mij: 'Als ik niet zoveel hoefde op te voeden, kon ik twee dagen per week meer besteden aan onderwijsontwikkeling, hoe mooi zou dat niet zijn?' In feite zei hij niets anders dan onze burgemeester. 'Ouders, waar zijn jullie? Ga opvoeden!'
Gelukkig zijn er veel meer kinderen die gewoon ’s nachts in hun bed liggen, die liever tegen een bal trappen of slaan dan dat ze rotzooi trappen en die in de meeste gevallen doen wat hun vader (moeder) of meester (juf) hen zegt. Zolang de politiek vervolgens beseft dat het ontbrekende stukje opvoeding plaatsvindt bij de scholen, de politie, de sportverenigingen, de muziekschool, de scouting et cetera, en die instanties dus alle politieke steun kunnen gebruiken, komt het best goed. Dan kan onze sympathieke burgemeester in april gewoon genieten van zijn pensioen en grootvader zijn.
Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor ons columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.