Zoetermeers Dagblad | Column Eric Brunings: De belangrijkste bijzaak
mainImage

Column Eric Brunings: De belangrijkste bijzaak

2 april 2021, 10:39 uur
Columns

Ik weet niet van wie de uitspraak 'sport is de belangrijkste bijzaak in het leven' komt. Het zou een uitspraak geweest kunnen zijn van sportjournalist Kees Jansma, NOS-commentator Frank Snoeks, of misschien wel van Johan Cruyff zelf. Wie het ook geweest mag zijn, die uitspraak bleek voor mij het afgelopen jaar heel erg waar te zijn.

Natuurlijk mis ik het theater, het museum, het uiteten gaan, de gezelligheid van veel vrienden, de knuffel van mijn kids. En natuurlijk erger ik mij ook aan het geblunder in politiek Den Haag, de traagheid van vaccineren, de volle gereformeerde kerk. En ook ik word boos als ik viruswappies zie demonstreren en de grootste onzin hoor uitkramen, terwijl ik van dichtbij heb gezien dat corona alles behalve een griepje is.

Geluk
Gezondheid en geluk, het zijn de belangrijkste zaken in het leven. Daar draait het om in deze voor iedereen moeilijke tijd. Maar na die momenten van ergernis en boosheid is er gelukkig ook nog altijd de belangrijkste bijzaak in het leven: sport. En voor mij, en met mij voor vele anderen, draagt de sport bij aan die gezondheid en dat geluk.

Ik word namelijk blij als ik op mijn racefiets een ritje naar Noordwijk maak of een rondje Rottemeren doe. Ik word gelukkig van een potje tennis met mijn vrienden. Ik kan, als er verder niemand op bezoek kan komen, toch genieten van een mooie sportwedstrijd op tv.

Laten we hopen dat we het nog even volhouden en dat over een paar maanden de belangrijkste bijzaak weer echt alleen maar een bijzaak is.

Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College in Zoetermeer. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor www.zoetermeersdagblad.nl columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Zijn broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.