Zoetermeers Dagblad | Column Eric Brunings: Huilende mannen
mainImage

Column Eric Brunings: Huilende mannen

14 juli 2021, 09:07 uur
Columns

De sportzomer is halverwege en nu al kunnen we constateren dat het de sportzomer van de huilende mannen is. Het was een mengeling van mooie, lelijke, oprechte en krokodillentranen.

Het Europees kampioenschap voetbal begon met het oprechte verdriet om Christian Eriksen, die na een hartstilstand ons even liet inzien hoe onbelangrijk voetbal eigenlijk is. Gevolgd door tranen van opluchting toen bleek dat de Deense sterspeler vanuit het ziekenhuis kon vertellen dat het goed met hem gaat.

Er waren de oprechte tranen van de Italiaanse sterspeler Leonardo Spinazolla, die met een gescheurde achillespees zijn toernooi zo abrupt zag eindigen.

Er waren de krokodillentranen van het Nederlands elftal, na de uitschakeling. Tranen; terwijl iedereen die een beetje verstand van voetbal heeft, al lang had gezien dat dit team met deze bondscoach geen Europees kampioen zou worden.

En er was het janken van de Italiaan Immobile, die schijnbaar zwaar geblesseerd in het Belgische strafschopgebied lag te kermen, totdat er enkele seconden later een Italiaans doelpunt zorgde voor een wonderbaarlijk herstel. En dan, aan het eind van het toernooi, waren er de Engelse tranen omdat het voetbal toch niet thuis gekomen was.

Heftige tranen kwamen niet alleen voor bij het Europees kampioenschap voetbal. Ook in de Tour de France zagen we huilende mannen. De 36-jarige Mark Cavendish, door de wielerkenners al lang afgeschreven, huilde tranen met tuiten, na eindelijk weer eens een etappezege.

Maar de allermooiste tranen waren de tranen van Mathieu van der Poel. Het winnen van de van de tweede touretappe en daarmee het winnen van de gele trui, die zijn beroemde, onlangs overleden opa Raymond Poulidor nooit heeft mogen dragen, zorgde voor een ongekend tranendal van de populaire Nederlander.

Sport is emotie en dus horen tranen bij de sport. De ene huilende man is echter absoluut niet de andere.

Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College in Zoetermeer. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor www.zoetermeersdagblad.nl columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Zijn broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.