Column Eric Brunings: Kerstkinderen

27 December 2018, 13:32 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Een volle Nicolaaskerk. Incanto, het koor, in vorm. Het was de Kerstnacht. Mensen samenkomend vanwege het Kerstkind. Het Kind dat ruim tweeduizend jaar geleden in een stal in Bethlehem werd geboren. Een Kind dat zorgt voor saamhorigheid, een Kind dat mensen doet geloven. Geloven in een liefdevolle toekomst. Het koor zingt 'Stille Nacht' maar in mij hoofd zit al dagen een ander liedje. Een nummer van Boudewijn de Groot met daarin ook een regel over stilte: 'Zestien lentes zo pril, ach wat lig je hier stil langs de kant van de weg'.

Zestien jaar was ze: Humeyra. In de veilige omgeving van haar school werd ze vermoord. Weg toekomst! Dus voor de school, de leerlingen en de medewerkers ongetwijfeld  een Kerst, heel anders dan ze zich hadden voorgesteld. De dood van een leerling is voor een school altijd vreselijk. Een dood op deze wijze lijkt me meer dan dat. In mijn onderwijscarrière heb ik het helaas verschillende keren meegemaakt. Een leerling die of door ziekte of door een ongeval om het leven kwam. De leegte die dat achterlaat is enorm. Je leidt de kinderen op voor een mooie toekomst. Je hoopt ze later nog eens tegen te komen als gelukkige mensen. Als mensen die iets betekenen voor anderen en die een bijdrage leveren aan onze maatschappij. In dat plaatje past de dood niet. Je leert ze nadenken, kritisch en meelevend te zijn. Je werkt aan hun toekomst.

Dat laatste geldt zeker ook voor de paar honderd kinderen waar Tim Hofman, en met hem vele anderen, zich terecht druk om maken. Kinderen die op Nederlandse scholen worden opgeleid, maar niet weten of er plaats voor hen is in onze ‘herberg’. Ook deze kinderen gun je, net als hun leeftijdgenootjes met wie ze in de klas zitten, een mooie, veilige en gelukkige toekomst. In de maand waarin we ons verzamelen rond het Kind van Bethlehem zou het passen om  voor deze kinderen plaats te maken en ze te omarmen als de kerstkinderen van 2018.

Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings schrijft voor ons columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken.