Zoetermeers Dagblad | Column Marco van den Boomgaard: Brood en Spelen
mainImage

Column Marco van den Boomgaard: Brood en Spelen

23 juli 2021, 16:48 uur
Columns

Brood en Spelen, oftewel 'Panem et circenses', zoals de Romeinen het noemden. Geef het volk eten en vertier om daarmee de gunst van het volk te winnen.

Na de Tour de France en het EK zijn er nu de Olympische Spelen in Tokio. 'Sportzomer' is zo een heuglijk feit voor een ieder en voor ieder wat wils, en naast al deze grootse evenementen hebben we natuurlijk ook de nodige successen van Max Verstappen te vieren in de Formule 1. Succes en de hoop op succes als land, als natie is dat iets wat eeuwen oud is en het draagt bij aan de nationale trots van een ieder.

Links en rechts en wordt mij de vraag gesteld hoeveel plakken Nederland dit keer mee naar huis toe neemt. Hoeveel gouden, zilveren en bronzen medailles? Daarmee blijkt maar weer hoeveel hang er is naar vertier en nationaal succes, het Wilhelmus vol overgave zingen terwijl we met trots het rood-wit-blauw aanschouwen.

Zelfbeeld
Er is dan ook niets mis met nationale trots, sterker nog: het verbroedert iedereen die zich daaraan verbonden weet. De Nederlandse vlag is dan ook een vlag voor iedereen die de Nederlandse samenleving een warm hart toedraagt.

Alle Nederlandse sporters in Japan zullen hun uiterste best doen om de gunst van het volk te winnen, maar ook om hun steentje bij te dragen aan het zelfbeeld van Nederland.

Ik vraag mij wel eens af welk beeld ik van Nederland heb. Hoe staat Nederland er politiek, economisch en sociaal voor? Mag of kun je nog wel trots zijn op ons kikkerlandje? Er zijn zoveel zaken die beter kunnen en moeten! Maar dan komt die eerste medaille, die eerste bekroning van een geweldige prestatie. En dan juicht Nederland, héél Nederland juicht mee met de winst en vergeet de hedendaagse zorgen om corona, migratie en klimaat.

Heel even zijn er geen zorgen om de toekomst, heel even is Nederland blij! Panem et Circensus! Brood en vertier, en dat is niet iets om weg te stoppen.

Positiviteit
Laten we de successen juist vieren en onze sporters steunen in wat zij aan ons willen laten zien, daar hebben we allemaal behoefte aan. Laten we die trots en positiviteit vasthouden en een voorbeeld nemen aan die sportieve prestaties om onze uitdagingen aan te gaan. Laten we het Olympische vertier omzetten in daadkracht voor na de Spelen. 

Hup Holland Hup! Ook na de sportzomer!

Over Marco van den Boomgaard
Marco van den Boomgaard is ondernemer en sales consultant. Woont sinds 1977 in Zoetermeer. Hij is liefhebber van gastronomie en Hongarije-kenner in hart en nieren. De Zoetermeerse politiek is hem bekend. Voor www.zoetermeersdagblad.nl schrijft Van den Boomgaard columns over en voor de ondernemer en de (lokale) politiek. Je kunt hem volgen via zijn Twitter-kanaal.