Column: Nationaal erfgoed

26 February 2019, 14:53 uur
Columns
mainImage

Ons nationaal erfgoed, omlaag getrokken mondhoeken.

Zelfs nu de lente in volle hevigheid is losgebarsten, de perken en parken bol staan van de vrolijk oppeppende krokus en narcissen, blijven de mondhoeken bij het overgrote deel van de bevolking in de omlaag-stand.

'Veel te vroeg die lente'. 'Waar moet dat naartoe'.
'Krijgen we zeker weer zo’n verrekte hete zomer'. 
'In het weekend gaat het weer regenen'.

We zijn en blijven een bijzonder volk. Het is niet snel goed. Mooi weer, foute boel, regen, nog foutere boel, sneeuw en ijzel, daar gaan we het helemaal niet over hebben.

Ons nationaal erfgoed, omlaag getrokken mondhoeken.

In de kern zijn de we kwaadste niet. We worden er niet mee geboren, dat nog net niet, maar gezeik, gezeur en gemopper zit ons in de genen.

Trendy moodboards met hemeltergende positieve quotes, no way, we trappen er mooi niet in. Nationaal erfgoed moet gekoesterd worden. In Nederland is hiervoor de televisieserie 'Hier zijn de van Rossems' in het leven geroepen. Ze vervullen een rolmodel wat betreft omlaag getrokken mondhoeken en afhangende schouders. Nationale azijnzeiker Johan Derksen valt bij hen in het niet.

Beste landgenoten, omarm ons erfgoed, blijft vooral gematigd positief depressief, maar probeer ondertussen stiekem te genieten van de ons ongevraagd vroege lente, gratis en voor niets in de schoot geworpen.

 

Over Elsje Veth

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.