Ik had nooit gedacht mee te doen aan één van de vele internet-Challenges. Ik heb ze op school vaak voorbij zien komen. Veelal onschuldig. (De Bottle Flip Challenge, de Squad Challenge of de Mannequin Challenge), maar helaas ook vaak minder onschuldig. Vorig jaar nog verloren jonge mensen het leven door één van die veel minder onschuldige Challenges.
En toch werd ook ik gegrepen toen ik, via Twitter, werd uitgedaagd om mee te doen aan de Book Cover Challenge. De uitdaging was om gedurende zeven dagen een foto van de voorkant van zeven door jou gelezen boeken, zonder enig commentaar, op Twitter te plaatsen om vervolgens het stokje door te geven aan een ander. Het mooie van deze Challenge is dat je gravend in je geheugen op zoek gaat naar welk van de door jou gelezen boeken Challengewaardig is. En daarnaast dat die keuze ook het nodige over jezelf zegt.
Zo lees ik bijna uitsluitend historisch werk. Het moet voor mij gebeurd zijn, een hoog waarheidsgehalte hebben. (Mijn eerste boekcover was “Het Hooge Nest” en mijn laatste was “Mijn Verhaal” van Michelle Obama). Romans komen in mijn lijst van zeven boeken niet voor. En dat terwijl ik getrouwd ben met een docente Nederlands die romans verslindt. Wat ons bindt, is dat we allebei vreselijk van boeken lezen houden en wellicht behoren wij daarmee, langzaam maar zeker, toch tot een minderheid.
Treurig en typerend in dit verband is het dalend aantal studenten dat nog voor het vak Nederlands kiest. Komt dat omdat ook in het voortgezet onderwijs het literatuuronderwijs in de loop der jaren behoorlijk is uitgekleed en het lezen van boeken daardoor minder wordt gestimuleerd? Of komt het omdat de huidige generatie veelal het scherm boven het boek prefereert?
Daar waar we onze kinderen terecht waarschuwen voor idiote Challenges, is het wellicht wijs om massaal de Book Cover Challenge te stimuleren. Krijgen we misschien via de schermen ze toch weer aan het lezen van boeken, want echt, van lezen word je wijzer.
Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings schrijft voor ons columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken.
*Broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.