Column van wethouder Van Driel

26 August 2019, 15:16 uur
Columns
mainImage

Ik ben geen wereldreiziger. Nooit geweest ook. We blijven met alle liefde tijdens de vakantie in Nederland en Zoetermeer. We gaan met onze honden heerlijk een paar dagen naar Ameland, varen met ons bootje bij mooi weer op de Zuid-Hollandse wateren en genieten van onze tuin en ons huis.

Dat is onze keuze. Ik beschouw het als een groot voorrecht dat we kunnen kiezen. Want heel veel mensen kunnen niet kiezen waar ze naartoe gaan voor een dagje-uit of op vakantie.

Wist u dat één op de vijf huishoudens in Nederland financiële problemen heeft of grote kans maakt om daarin terecht te komen? Zij hebben niet de luxe om ergens naar toe te gaan, want ze kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. En dan heb ik het niet alleen over mensen met een uitkering, we zien steeds meer ‘werkende armen’ die de touwtjes ternauwernood of niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Schaamte

Er is vaak schaamte om over geldzorgen te praten. ‘We staan toch allemaal wel eens rood op de betaalrekening. En een maandje achterlopen met de huur haal ik wel weer in.’

Op die manier wordt een eerste signaal vergoelijkt en genegeerd. We zien het vaak ook niet als een probleem, want morgen wordt het wel opgelost. Morgen wordt alles beter... Daarom trekken mensen veelal te laat aan de bel. De schulden zijn dan zo groot dat er fors ingegrepen moet worden. En dat doet pijn aan het hele gezin en iedereen die erbij betrokken is.

Er zijn veel (vrijwilligers)organisaties in Zoetermeer die opgeleid zijn om te helpen bij deze problemen. Juist als de problemen nog klein zijn, kunnen zij veel betekenen. Zonder verplichtingen en op vrijwillige basis.

De eerste schulden ontstaan vaak op de betalingen aan de zorgverzekering, gas, water en licht, aan de overheid en aan de huur/hypotheek. Loop je één of meerdere betalingstermijnen achter op deze voorzieningen, neem dan contact met een vrijwilliger op voor een advies. En ook de gemeente staat klaar met advies en informatie.

#Wegmetgeldzorgen

Vaak denken mensen dat ze pas naar de gemeente ‘moeten’ als de schulden heel groot zijn en het allemaal ‘officieel’ geregeld moet worden. Het tegendeel is waar: ook bij beginnende problemen doet de gemeente de uiterste best om een helpende hand en een goed advies te bieden. Er speelt nu een campagne #Wegmetgeldzorgen die daar aandacht aan besteed.

Ik hoop dat u een fijne vakantie heeft gehad zonder geldzorgen, want dan gaat het op dat vlak goed met u. Maar ook als u denkt dat iemand problemen heeft met financiën...maak het bespreekbaar. Want zo kan voorkomen worden dat kleine schulden uitgroeien tot grote zorgen.