Column: Woningmarkt in rustiger vaarwater

7 March 2019, 15:38 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Een tekort aan aanbod is er onverminderd op de woningmarkt en Zoetermeer vormt daarop geen uitzondering. Waarbij het wel zo is dat de échte gekte op de woningmarkt langzaam achter ons ligt. De prijzen die stijgen nog steeds in 2019 en de verwachting is dat dit ook voor 2020 het geval is.

Van enige prijsdalingen is absoluut geen sprake, maar het tempo van de prijsstijging waarmee dat gepaard gaat, dat normaliseert enigszins.

Dat heeft te maken met de betaalbaarheid die afneemt. De woningmarkt wordt steeds meer een woningmarkt waarin huizen verkocht worden aan doorstromers, dus mensen die al een koopwoning bezitten, en minder aan starters. Koopwoningen worden helaas steeds minder betaalbaar voor een grote groep mensen. 

De gemiddelde koopprijs in Nederland ligt inmiddels op 300.000 euro. De gemiddelde kooprijs in Zoetermeer is ruim 270.000 euro. Dit lagere gemiddelde heeft te maken met het feit dat Zoetermeer relatief nog betaalbare appartementen heeft in de hoogbouw die wel voor starters bereikbaar zijn. De gemiddelde verkooptijd in Zoetermeer bedraagt op dit moment circa 41 dagen, dat is niet lang. Landelijk is dat 136 dagen, waarbij toch 23 procent van de woningen langer dan een jaar te koop staat.

Als je verder kijkt naar het actuele aanbod in Zoetermeer, dan zie je dat er onverminderd sprake is van krapte, want er staan 315 woningen echt beschikbaar te koop. Op een stad van een kleine 130.000 inwoners is dit absoluut te weinig. Van die 315 woningen zijn er 225 grondgebonden en 81 appartementen.

Tot 300.000 euro is nog enigszins een categorie voor starters, maar in Zoetermeer vind je in dat segment maar 52 appartementen. En 55 eengezinswoningen. Tweederde van het totale aanbod zit al boven de 300.000 euro, dus dat is bizar.

Concluderend: de prijzen lopen ook dit jaar verder op, alleen zal dat in een rustiger tempo gaan. Dat moet ook, want de woningmarkt moet langzamerhand weer gaan normaliseren. 

 

Over Erik Jenné

Erik Jenné is makelaar bij De Makelaars, dat vestigingen heeft in Zoetermeer (Schoutenhoek 40) en Rotterdam (Westersingel 94). Vanuit het partnership met www.zoetermeersdagblad.nl werpt hij met deze column geregeld een blik op de Zoetermeerse woningmarkt.