Dit worden feestdagen om nooit meer te vergeten. Maar helaas voornamelijk in negatieve zin. Geen kerstdiner met familie, geen vuurwerk, geen vreugdevuren, geen nieuwjaarsduik. Zelfs geen rondje over de meubelboulevard op tweede kerstdag. En geen gemengde gevoelens als de kinderen na de vakantie weer naar school gaan.
Het is bekend: door de harde lockdown kan er heel weinig. Maar: dat is ook precies de bedoeling. De experts zeggen immers steeds: alleen door de onderlinge contacten drastisch te beperken krijgen we het virus weer onder controle. Zoals een van die experts zei: ‘Als iedereen nu drie weken binnen zou blijven zitten, zou het virus waarschijnlijk verdwijnen’. Dat is natuurlijk theorie want je moet nu eenmaal soms naar buiten. Maar het geeft wel de richting aan: minder contact leidt tot minder besmettingen.
Voor de een heeft de lockdown meer gevolgen dan voor de ander. Een kennis van me met een vast inkomen die al sinds maart haar best doet zich aan de regels te houden zei: ‘Ach, deze lockdown verandert voor mij niet veel. Ik zit al maanden voornamelijk thuis’. Maar kom daar maar eens om bij ondernemers of ZZP’ers wier inkomen onder druk staat. Die blijven zoeken naar wat wél kan.
En dan is er natuurlijk het sociale en mentale effect van de lockdown. Je kunt zeggen: kom op, even doorbijten. Een keer wat rustiger feestdagen is toch een bescheiden prijs om het virus onder controle te krijgen? Maar vertel dat maar aan iemand die eenzaam is en die het hele jaar naar Kerstmis uitkijkt. Je kunt ook niet zeggen: de lockdown is misschien vervelend maar vroeger (of: elders op de wereld) was het pas écht erg. Want je kunt geen hiërarchie in leed aanbrengen. Zo werkt leed of verdriet nu eenmaal niet.
Het worden dus voor veel mensen geen makkelijke feestdagen. De overheid zegt steeds: ‘alleen samen krijgen we het virus onder controle’. Dat is waar. Ook is het zo dat we ‘alleen samen’ ervoor kunnen zorgen dat deze periode voor zoveel mogelijk mensen nog een beetje gezellig en warm verloopt. De Haagse VVD heeft in dat kader de ‘kerstbelboom’ gelanceerd. Dat werkt als volgt: bel twee mensen die je al een tijd niet hebt gesproken. Vraag na afloop van het gesprek of zij ook elk weer twee mensen willen bellen. Als we dat 23 ronden volhouden heeft heel Nederland een telefoontje gehad. Op onze Facebook-pagina staat meer informatie en de aftrap door Erica Terpstra.
Een telefoontje. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Maar als we allemaal een druppel op die plaat gooien, vormen de druppels een waterval.