Den Haag moet bereikbaar zijn….

18 January 2022, 15:58 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

De Utrechtsebaan in Den Haag (A12) is afgelopen vrijdagavond om 22.00 uur afgesloten voor een grootschalige opknapbeurt. Dit betekent dat de belangrijkste verkeersader van en naar onze stad op een aantal strategische plekken maar liefst vijf maanden dicht gaat. Vanaf vrijdag 14 januari was de Utrechtsebaan één weekend in beide richtingen dicht. Deze week begint de daadwerkelijke renovatie en is de A12 maanden afgesloten.  

Ik ben nu al geschrokken van de eerste gevolgen. Den Haag leek al meteen volledig op slot te zitten. In de omliggende gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk ontstond in diverse wijken een verkeerschaos, omdat automobilisten via sluiproutes naar Den Haag wilden rijden. Als dit vijf maanden lang zo doorgaat, zal dit ongetwijfeld irritatie bij duizenden bewoners gaan opleveren. Daar komt bij dat deze chaos leidt tot minder omzet voor de Haagse ondernemingen, die door de lockdowns al zo hard zijn geraakt. Het ondernemen wordt hen sowieso lastiger gemaakt, want hoe komen al die leveranciers, relaties en klanten van de ondernemers op een normale wijze de stad in en uit?  Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, want automobilisten gaan fratsen uithalen om toch het tijdverlies te beperken. Werknemers willen natuurlijk wel op tijd op hun werk komen.  

Ik snap uiteraard dat verbeteringen aan de A12 noodzakelijk zijn, maar deze planning heeft te veel nadelige gevolgen. Waarom niet een langere periode plannen en de werkzaamheden uitsluitend in de late avonduren en in de nacht verrichten? Al duurt het een jaar; wat maakt het uit? Nu wordt Den Haag praktisch op slot gegooid. Wanneer echter de planning niet meer veranderd kan worden, dan moeten we snel naar verkeersmaatregelen zoeken, die er voor kunnen zorgen, dat onze stad wel normaal toegankelijk wordt. Een goede bereikbaarheid is voor de lokale economie, het welzijn van de Haagse inwoners en het woongenot enorm belangrijk.

Daarom ook hoop ik door middel van voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Den Haag te komen, om op deze manier invloed te hebben op onder andere bovengenoemde problemen. Samen met de andere gemeenteraadsleden van de VVD wil ik onze bewoners graag een helpende hand bieden.   

Cock Jol is kandidaat-gemeenteraadslid voor de VVD in Den Haag.
Suggesties of reageren? Mail naar [email protected]