Denen sturen eigenwijze minister naar gevangenis en wij?

14 December 2021, 20:30 uur
Columns
mainImage

De Deense oud-minister voor immigratie Inger Støjberg is veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf voor het scheiden van echtparen die in 2016 in Denemarken asiel aanvroegen.

Dat kan gewoon in Denemarken. Daar bestaat het Afzettingshof, een speciale rechtbank voor ministers die de wet hebben overtreden. Dat Hof heeft in de achterliggende honderd jaar slechts drie keer een uitspraak gedaan, maar toch…  

De 48-jarige politica was al eerder uit haar eigen rechts-liberale partij Venstre geknikkerd omdat ze notabene door ambtenaren nadrukkelijk was gewezen op het feit dat haar handelen in strijd zou zijn met zowel nationale als internationale wetgeving. De eigenwijze machtswellusteling moet nu daadwerkelijk 60 dagen de cel in. Die straf is onvoorwaardelijk en er is geen beroep mogelijk.

Niet alleen op het gebied van corona-beleid kunnen we dus nog iets leren van die Vikingen. Ook op het punt van bewindslieden verantwoordelijk houden voor willens en wetens wanbeleid zijn de Denen een stuk verder. Bij ons treedt een bewindspersoon af en wordt vervolgens na een periode wachtgeld benoemd tot burgemeester, commissaris van de koning of voorgedragen voor een topfunctie bij de VN.

De Nederlandse evenknie van Støjberg, de zingende bejaarde Ankie Broekers-Knol (VVD), zou wat mij betreft voor haar asiel- en migratiebeleid ook wel een tijdje achter de tralies mogen verdwijnen. Ik snap best dat Rutte een partijgenoot in de winter van haar leven nog korte tijd wilde eren met een staatssecretariaat. Maar wat een flater is dit geweest. 

Misschien zou Ankie dan een cel kunnen delen met haar bijna-naamgenoot Ank Bijleveld, de meervoudig blunderaar van het CDA en D66-aanvoerder Sigrid Kaag, die zo faliekant miskleunde bij de evacuatie in Afghanistan. Het lijkt me dat die drie wel een paar maanden bridge spelend kunnen doorkomen. Hoewel, voor dit kaartspel heb je vier spelers nodig. Als wanbeleid geen verjaring kent, kunnen we oud wijf Henk Bleker (CDA) erbij zetten, verantwoordelijk voor rampzalig milieubeheer dat ons nu zo opbreekt. De vraag is wel of hij slim genoeg is om bridge te spelen. Als alternatief hebben we dan Jetta Klijnsma (PvdA) achter de hand, verantwoordelijk voor de puinhoop die de jeugdzorg dankzij haar bezuinigingsbeleid is geworden.

Een apart cellenblok onder streng regiem mag worden gereserveerd voor de verantwoordelijken in de toeslagen-affaire. Mark Rutte (VVD), Menno Snel (D66), Lodewijk Asscher (PvdA), Eric Wiebes (VVD) en last but not least video-blogger Alexandra van Huffelen (D66). 

Liberale cel

Mark Rutte en Eric Wiebes verdienen er trouwens nog wat maanden extra op water en brood bij voor hun rol in de aardbevingsschade in Groningen. In die liberale cel mogen ze dan ook partijgenoot Henk Kamp - de voorganger van Wiebes in 't Groningen-drama - verwelkomen. Misschien kunnen ze tevens gezelschap krijgen van nog een VVD-coryfee: Stef Blok, de man die de hele woningmarkt in ons land heeft weten te verzieken. En laten we vooral VVD-jokkebrokje Halbe Zijlstra niet vergeten, die vanuit de datsja van Poetin de halve Nederlandse cultuursector de nek om heeft gedraaid

Zitten we nog met wat twijfelgevallen: Sander Dekker (VVD) heeft natuurlijk de sociale rechtshulp aardig de vernieling in geholpen: ik zou zeggen een stevige taakstraf. Zo ook voor oud-minister Ivo Opstelten (VVD), die zo’n puinzooi van de nationale politie heeft gemaakt. 

Blijft er natuurlijk nog een hoop geklungel en gedraai binnen het kabinet over, maar dat is veelal gewoon onkunde of domheid. Want zo’n Hugo de Jonge en Ferdinand Grappenhaus, niet geheel toevallig beiden van 't CDA, zijn toch vooral karikaturen van het ministerschap. Maar ze bedoelen het goed. Die hoeven niet de bajes in. Geheel in christen-democratische geest zeggen we dan: “Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen”.

Als die twee verder maar wel wegblijven uit het nieuwe landsbestuur.