Een lunch van 400 euro

18 February 2019, 14:55 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Tijdens een lunch gaat het gesprek over eten en uit eten gaan. Gelet op mijn licht Vlaamse tongval klinkt de vraag; heb jij al bij J.. in Antwerpen geluncht? J…, de zaak waar men voor een lunch van twee personen zo’n slordige 400 euro betaalt.

Ik ben daar nooit geweest en ook niet van plan mijn benen daar onder de culinaire tafel te steken. Ik zou me schamen tot diep in mijn fancy onderbroek dat bedrag neer te tellen voor een lunch waarmee een gezin in de bijstand de hele maand boodschappen kan doen.

Het hele gezelschap buitelt over elkaar heen, hogelijk verbaasd over mijn opmerking. Ja maar, luister, het gaat om de smaakbeleving. De ervaring van een ultieme niet te evenaren smaakbeleving. Die móét je één keer in je leven meegemaakt hebben. Alleen al het feit dat je zes maanden van te voren moet reserveren, bewijst toch wel dat veel liefhebbers van de haute cuisine een heel andere mening zijn toegedaan. 'Een gemiste kans Elsje'.

Al hun loftuitingen ten spijt, ik blijf bij mijn standpunt.

In de NRC een recensie over een restaurant waar meneer de recensent en zijn tafeldame een rekening van 600 euro gepresenteerd krijgen. Personen met een mening als de mijne wordt meteen de mond gesnoerd. Er zijn mensen die een dergelijk bedrag neertellen om zich te vergapen aan een elftal in Madrid met gemanicuurde nagels en zorgvuldig gekapte haren, zo laat de bebaarde culinair columnist zijn lezers weten. Dus waar hebben we het over.

Mijn smaakbeleving beleef ik op een bankje in de gratis en voor niks schijnende voorjaarszon door mijn tanden te zetten in het knapperige verse broodje van de week.

 

Over Elsje Veth

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.