Geboorte van een gebouw

10 May 2019, 09:38 uur
Columns
mainImage

Op het moment dat Prins Harry onder begeleiding door Den Haag fietst op weg naar de Haagse Sportcampus, zijn vrouw Meghan op high heels door de paleisgangen achter de Koninklijke kraamhulp aan trippelt voor het verschonen van de pasgeboren Archie, komt er een immens grote stalen constructie voorbij. Gehangen aan een hoge kraan wordt deze trap onder toeziend oog van constructeurs op de daarvoor bestemde plaats geïnstalleerd.

Vanaf onze werkplek op de tiende verdieping kijken we uit over het in aanbouw zijnde OCC, Het Haagse Onderwijs en Cultuur Complex. Mijn collega-secretaresses en ik maken van dichtbij de geboorte van dit gebouw mee.

De bouw vordert gestaag. Het hoogste punt is bijna bereikt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een dergelijke project is het verbazingwekkend te noemen hoe relatief weinig vaklui - wij noemen ze poppetjes - te zien zijn op en rond het gebouw. Van te voren minutieus uitgedokterde technische en bouwkundige plannen en planningen maken veel mankracht overbodig.

In de hoek van één van de hoge kranen heeft een kraaienechtpaar een nest gebouwd. Ook daar een geboorte aanstaande. Via het zijraam kijken we uit over de historische torens van de residentiestad. Ik denk aan boer Bernat en zijn zoon Arnau in het boek Kathedraal van de Zee. Stenen sjouwend voor de bouw van de Santa Maria del Mar. Sinds de veertiende eeuw is er veel veranderd.

Geboortes, ook die van een gebouw, blijven fascineren.

Over Elsje Veth

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen volgde Elsje Veth in 2011 haar hart naar Zoetermeer waar zij sindsdien samenwoont met fotograaf Chris van Dijke. Moeder van twee volwassen zoons en oma van kleinzoon Xavi. Werkt als fulltime secretaresse in Den Haag. Ze publiceerde twee verhalenbundels; ‘Neus snuiten en doorhoesten’ (2015) en ‘Rafels’ (2017). ,,Mijn columns ademen charme, levenslust, wijn en hoge hakken uit. Met hier en daar een vleugje peper,” Twitter: @elsjeschrijft.