Het ongelijk en onfatsoen van PSV-trainer Roger Schmidt

10 May 2022, 20:53 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

In Eindhoven en omgeving hebben de tranen afgelopen zondag weer rijkelijk gevloeid. Wat een gejammer weer. Wat een gepiep. En wat een gejeremieer, enkel en alleen omdat de scheidsrechter in de Rotterdamse Kuip in de slotminuten een (overigens geheel terechte) strafschop aan Feyenoord had toegekend. De arbitrale beslissing leidde tot ergernis en frustratie, van de voetballers van PSV en in het bijzonder van hun grote leider, de Duitse wondertrainer Roger Schmidt. De wereld was voor het massaal mokkende Eindhovense gezelschap even te klein, en de Kuip al helemaal.

Herr Schmidt blameerde zichzelf publiekelijk weer eens door met veel misbaar de regels van goed en sportief fatsoen te overtreden. De scheidsrechter had het in zijn ogen weer eens gedaan, en dat niet voor de eerste keer dit seizoen. Boos en verongelijkt liep Herr Wundertrainer na afloop weg bij een tv-journalist nadat deze hem een overigens zeer relevante vraag had gesteld. Eerder, tijdens de wedstrijd, trapte Schmidt langs de lijn nog een bal weg, juist op het moment dat een Feyenoord-speler deze bal wilde oprapen om ‘m in te gooien. Schmidt verlaat PSV na dit seizoen. PSV hoeft daar niet rouwig om te zijn.

Roger Schmidt zocht de schuld van het gelijkspel (en van de twee dure verliespunten) bij de scheidsrechter, en natuurlijk niet bij zichzelf. Hij had, met een andere strategie, het onheil in de slotfase gewoon kunnen voorkomen. Tactisch moest hij het na rust in elk geval volledig afleggen tegen collega Arne Slot van Feyenoord, de even sportieve als beschaafde trainer die eens te meer bewees wel een toptrainer te zijn.

Waarom had Schmidt geen recht van spreken? Waarom was het gewoon een penalty? Omdat het schot van de Feyenoorder Toornstra met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid doel had getroffen als niet de schouder van de PSV-verdediger Mauro dit had voorkomen. Een zuivere penalty, vond Marco van Basten maandagavond op tv. Een uitstekende beslissing van de scheidsrechter, was ook de mening van Ruud Gullit. Het beroemde tweetal bluste zo in simpele bewoordingen het vuur van de discussie die voor zoveel onnodig tumult had gezorgd.