Kom dan! Als je durft…

11 October 2023, 13:58 uur
Columns
mainImage

Vegan bakfiets moeder of niet. Ieder kind droomt van een emmer vol met snoep. Hoe meer suiker, hoe beter. Eén keer per jaar mochten mijn zusjes en ik op snoepjesjacht. Op elf november, met Sint-Maarten.

Ik heb er warme herinneringen aan. Met ons drietjes, moeder op afstand een oogje in het zeil houdend, langs de buren. Een liedje zingen en dan snoep of enigszins teleurgesteld een mandarijn incasseren. Als je echt pech had was tijdens het lampionnentochtje een hele school bij je huis langs geweest en was de hele snoepjeskast geplunderd. Soms lette onze vader wel goed op en gingen dan gauw de lampen uit en de gordijnen dicht. Niemand thuis hier, doorlopen....

Mijn mooiste herinnering aan deze jaarlijkse traditie? Dat was die keer dat ons liedje over koeien met staarten werd afgesloten door het geluid van een harde scheet. De jongste kinderen zijn toch vaak het ondeugendste hè? It wasn’t me, ik ben de oudste thuis.

Maar goed, dat was eens. In het altijd bruisende Zoetermeer. Tegenwoordig moet ik mij vermaken in Rijswijk. Hier geen kind op straat op de elfde van de elfde. De enige wezens die je hier die avond op straat ziet zijn halfvergane zombies. Een overblijfsel van de weken ervoor. Van Halloween. Want dat is de dekmantel om hier misselijkmakend veel snoep en soms een mandarijn te scoren. En Halloween vieren we hier groots. Zo groots dat je zelfs bij een rondje Google Streetview door de buurt overal spoken, spinnenwebben en pompoenen tegenkomt. Het meestal zo rustige Rijswijk-Buiten verandert in één grote crime scene.

Geen kleuter gaat hier ‘bad’ op een skelet. De kinderen in deze wijk zijn voor niets en niemand bang tijdens de jaarlijkse jacht op snoep. Trick or treat. Zaterdag 28 oktober is het weer zover. Voor één dag is Rijswijk-Buiten de place to be. Kom dan! Als je durft…