Koren op de molen

1 December 2023, 14:40 uur
Columns
mainImage

Woensdag 22 november heb ik samen met mijn medebestuursleden van de Oranje stichting het stembureau in de ‘Kapelaan’ in Zoetermeer bemand. Probleemloos hebben we kiezers aan hun stembiljetten geholpen. Vervolgens hebben we ’s avonds de stembus omgekeerd en zijn we gaan tellen.

En ook het stembureau aan het Nicolaasplein week niet af van het Zoetermeerse beeld, dat overigens ook het landelijk beeld bleek. Ook in het oude Dorp gingen de meeste stemmen naar de PVV van Geert Wilders. En eerlijk gezegd was het voor mij echt wel even schrikken toen wij, tijdens het tellen, de eerste exitpoll te horen kregen. De grote winst van uiterst rechts lijkt mij absoluut  geen goede zaak. Mijn mening echter heb ik laten doorklinken op mijn stembiljet. De kiezer heeft in een democratie altijd het laatste woord en dat hoort ook zo.  De meerderheid bepaalt. Daar kan je heel ongelukkig van worden, maar het is niet anders. Voor mij dan ook onbegrijpelijk dat er nog geen 24 uur nadat de stembussen zijn geleegd grote demonstraties zijn tegen de winst van de PVV.

Ik vraag mij af of deze demonstranten ons staatsbestel en het begrip democratische verkiezingen wel helemaal goed hebben begrepen. Het is op dit moment nog maar helemaal de vraag wie er met wie zal gaan regeren en welke maatregelen een toekomstig kabinet zal gaan nemen. Het lijkt mij dan ook veel logischer om even af te wachten welke beloftes straks loze beloftes blijken te zijn en welke waargemaakte beloftes straks een demonstratie waard zijn. Voor dit moment zullen de kiezers van de PVV stellen dat ‘links” de democratie niet respecteert en dat is natuurlijk koren op molen van Geert Wilders.