Loskomen van hokjesdenken en etiketteren

28 June 2019, 12:21 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Nog één week zweten en dan start voor mij de schoolvrije periode van twee maanden. Dan zit mijn derde studiejaar erop en kan ik mijzelf in de zomermaanden mentaal voorbereiden voor mijn scriptiejaar.

Afgelopen schooljaar verliep alles behalve soepel en ik had behoorlijk last van studieontwijkend gedrag. Eén van de redenen waardoor ik mijzelf toch telkens weer gemotiveerd krijg om veel tijd en energie in mijn studie te steken, is omdat ik de inhoud van de studie geweldig vind. Ik heb bijvoorbeeld afgelopen week het vak verzorgingsociologie afgerond. Een enorm interessant vak dat ingaat op diverse stromingen en visies op het gebied van zorg, hulpverlening en de samenleving.

In dit boek werd ook het onderwerp 'stigmatisering en etikettering' besproken. Helaas hebben diverse mensen die wij vanuit het Werkgeversservicepunt ondersteunen bij het vinden van een baan, hier regelmatig mee te maken. Iemand die langere tijd werkloos is, zeker ook in de huidige tijd van aantrekkende economie, wordt al gauw bestempeld als iemand die niet wil werken. Terwijl dit in het overgrote deel van de gevallen écht niet zo is.

Gevaarlijk

Mensen willen juist heel graag werken, participeren en eigen inkomen generen. Het gevaarlijke is dat als mensen vanuit hun omgeving en de maatschappij een bepaald etiket aangemeten krijgen, er een moment kan komen dat zij zelf gaan geloven in het etiket dat door hun omgeving is bepaald.

Op het gebied van het vinden van werk, kan dit resulteren dat zij moeite gaan hebben om zich gemotiveerd te presenteren en uitgaan van doemdenken; 'ik zal die baan toch wel niet krijgen'. Deze houding zorgt er vaak dan ook weer voor dat ze inderdaad worden afgewezen voor een baan. En zo is helaas de cirkel weer rond en ligt ongewenste langdurige werkloosheid op de loer.

Gelukkig kunnen we hier als maatschappij en zeker ook als werkgevers iets aan doen. Als werkgever kunt u ook de mensen die zich niet zo goed kunnen presenteren een kans geven. Het zal u verbazen wat voor omslag mensen kunnen laten zien als ze eenmaal lekker aan het werk zijn.

Jobcoaching

Vanuit het Werkgeversservicepunt kunnen we u daar natuurlijk ook altijd in ondersteunen met bijvoorbeeld jobcoaching. En voor ons als individuen in de maatschappij zou ik willen vragen om mensen niet in hokjes te stoppen. Geef mensen een kans en ruimte om zichzelf vrij te kunnen ontwikkelen en te participeren.

www.zhcwerkt.nl

Over Gregor Goedhart

Gregor is geboren en getogen in Zoetermeer en heeft dan ook als inwoner van de stad en ook als Accountmanager WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal, een zeer sterke binding met de stad. Na diverse commerciële functies nam hij in 2013 de stap om voor de gemeente Zoetermeer aan het werk te gaan binnen de sociale arbeidsbemiddeling. Binnen deze functie is hij het aanspreekpunt voor werkgevers binnen de arbeidsmarktregio. Daarnaast helpt hij werkzoekenden weer hun plek binnen het arbeidsproces te laten vinden.