Melanie Mul verheugt zich op informatieavond

18 August 2019, 09:35 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Melanie Mul, medewerker Bibliotheek/Volksuniversiteit: "Dit jaar kijk ik met extra veel voorpret uit naar de informatieavond van de Volksuniversiteit op 13 september. Er zijn weer zoveel cursussen en workshops! Bij de workshop ‘Zo lukt opruimen je wél!’ denk ik natuurlijk meteen aan die rommelige vriendin die we allemaal wel hebben. De workshop ‘Je administratie op orde’ is fantastisch voor mensen het lastig vinden overzicht te houden op hun financiën, of die het willen leren omdat ze zelfstandig gaan wonen of gescheiden zijn. 

Onze taalcursussen zijn altijd enorm populair. Je herkent meteen de vakantiegangers, die graag Frans, Spaans en Italiaans willen leren om nóg meer plezier uit hun tripje te halen. Dat geldt ook wel voor Engels en Duits, maar die talen worden ook veel geleerd voor werk en studie. Mensen vinden het fijn dat de lengte te overzien is: een taalcursus duurt zo’n 12 weken en er zijn verschillende niveaus. En als dat te lang is zijn er ook eenmalige taalworkshops en lezingen.

Speciaal

Het aanbod Nederlands vind ik heel speciaal, omdat het zo goed aansluit bij de leefsituatie van allerlei mensen. Zo zijn er Alfabetiseringsgroepen voor mensen die hier al een tijd wonen, maar in hun geboorteland amper onderwijs hebben genoten. Met geduld en inzet zorgen onze docenten ervoor dat deze mensen zichzelf steeds beter kunnen redden en minder afhankelijk worden van familie en instanties. Ook andere groepen kunnen bij ons Nederlands leren. Denk aan de al ingeburgerde nieuwkomers, aan expats en hun gezinnen die hier voor een bedrijf of ambassade zijn, of aan Polen die in de omgeving van de stad werken. Al die mensen vinden het enorm belangrijk dat ze zoveel mogelijk deel van de samenleving kunnen zijn en dat bereik je door de taal te spreken.

Je zou haast vergeten dat ook veel hier geboren Nederlanders een taalachterstand hebben door bijvoorbeeld problemen tijdens hun schooltijd. Hebben we een cursus voor. Ook mensen in de bijstand leren bij ons taalvaardigheden en digitale skills om hun kansen op werk te vergroten. Het is zo fijn om te zien dat we echt een positief verschil kunnen maken in het leven van Zoetermeerders. Niet voor niets levert de gemeente hier een grote bijdrage aan.

Hoogopgeleiden

Vergis je niet hoor, ook hoogopgeleiden kunnen vaak wel een cursus gebruiken. Over zakelijk schrijven, of net zo belangrijk: hoe je begrijpelijke teksten schrijft die iedereen kan snappen. Het gebeurt nog te vaak dat mensen een moeilijke officiële brief niet begrijpen en daardoor in de financiële problemen komen.

Het draait natuurlijk niet allemaal alleen om taal. Ik kijk handenwrijvend naar al die cursussen, workshops en lezingen over persoonlijke ontwikkeling, kunst, geschiedenis en computervaardigheden. Dit jaar staan ‘Monet’s tuinen’ en ‘Dertig jaar na de val van de Berlijnse muur’ bijvoorbeeld op het programma. Het publiek gaat na zo’n lezing altijd enorm geïnspireerd weer naar huis.

Voor wie internet nog een onbekende wereld is, zijn er cursussen waar je alles kunt leren: van de meest basic handelingen met de muis, tot Word en Excel, en Digisterker waar je leert omgaan met je DigiD.

Ik ga vast weer heel veel leuke mensen ontmoeten op de vrij toegankelijke informatieavond op 13 september, 17.00 tot 20.00 uur in het Forum, Stadhuisplein 1. Dan kan ik iedereen ook vertellen dat ze met Zoetermeerpascheque 3 t/m 6 bij ons aardige kortingen kunnen krijgen!"