'Nieuwe normaal' maakt onze lontjes korter

23 October 2020, 13:40 uur
Columns
mainImage

Het werk van een straatveger verandert met de seizoenen. Terwijl straatveger Hans en zijn collega’s nu nog hun handen vol hebben aan de herfstblaadjes, volgt daarna het seizoen van de rode papiertjes. Vuurwerkafval dus. Toen ik afgelopen maandag met Hans zijn vaste rondje door het centrum liep, hoorde ik dat pas geleden nog een collega onder werktijd was bekogeld met vuurwerk. Gelukkig kon hij met de schrik vrijkomen. Minder geluk had een dertienjarige Haagse jongen die deze week hetzelfde lot moest ondergaan. Hij moest wegens een verwonding aan zijn gezicht worden behandeld in het brandwondencentrum, zo meldden het AD en de politie.

Knallend het nieuwe jaar in: you hate it or you love it. Het knalseizoen lijkt echter ieder jaar een stukje vroeger te beginnen. Terwijl de gemeente dit jaar voor ruim een ton een onaangekondigde vuurwerkshow op Scheveningen organiseerde, ligt er voor bewoners van onze volkswijken zodra de donkere maanden aanbreken vrijwel elke avond ergens een ‘surprise’-vuurwerkshow op de loer. Doorgaans niet in de vorm van sierlijke pijlen, maar doffe explosies. Ook wanneer een wijk het toneel wordt van relletjes lijkt – al dan niet illegaal – vuurwerk hierbij een vast ingrediënt. Zo bleek ook afgelopen week in Duindorp.

Per 1 december is ons land uitgeknald, zo besloot de regering begin dit jaar. Na een uiterst onrustige jaarwisseling worden ook knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten in de ban gedaan. Menig inwoner van Duindorp, Laak of de Schilderswijk zal echter weinig illusies koesteren over een knalvrije kerstmaand. Immers lijkt illegaal vuurwerk nog volop voorhanden. Bovendien waren er afgelopen zomer al veel signalen dat het ‘nieuwe normaal’ ook onze eigen lontjes korter lijkt maken. Ik heb er een hard hoofd in dat de jeugdige doelgroep die ons jaarlijks trakteert op gevaarlijk gesodemieter met vuurwerk immuun is voor deze zogenaamde ‘corona-agressie’. Tel hierbij op dat de politie al maandenlang haar handen vol heeft – bijvoorbeeld aan personen met verward gedrag en de vele demonstraties tegen de coronamaatregelen – en je hebt al gauw een explosieve cocktail.

Extra zorgwekkend is in dit licht een recent onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Hieruit bleek dat de politie steeds vaker achter de feiten aanloopt, omdat goedgeïnformeerde wijkagenten steeds schaarser worden. Ook de aanpak van overlastgevende jongeren lijdt hieronder. Om gevaarlijk gestunt echt het hoofd te bieden, is daarom niet alleen een verbod op gevaarlijk vuurwerk nodig. Ook zullen we naar een politie moeten die beter in staat is om op wijkniveau preventief in te grijpen, nog voordat de boel op ontploffen staat.