Zoetermeers Dagblad | Op verzoek; Ajax

Op verzoek; Ajax

mainImage

Ik schrok toch even toen de redactie mij een beetje uitdagend vroeg of mijn volgende column niet over Ajax kon gaan. Ajax is absoluut niet mijn favoriete voetbalclub.

Getogen in Rotterdam zat ik al juichend in de Kuip toen Wim Jansen zijn voorzet over de graaiende handen van Cudicini in het doel zag gaan. Even voor de jonge lezers: Feyenoord-AC Milan 2-0 op 26 november 1969, het seizoen dat Feyenoord wel de finale haalde.

Broer Peter maakte als keeper begin jaren tachtig deel uit van de Feyenoordselectie en behaalde met spelers als Johan Cruijff en Ruud Gullit de dubbel. De eerlijkheid gebiedt mij wel te vertellen dat hij voornamelijk de reservebank warm hield. Dus toen vorig jaar mijn kleinzoon in Amsterdam geboren werd, kreeg hij onmiddellijk vanuit de Feyenoordshop een mooie slap en zijn eerste voetbalshirt zal uit diezelfde winkel komen. De Bruningsen zijn duidelijk niet voor Ajax.

Dus waarom zou mijn column over Ajax gaan? Eigenlijk vind ik dat we er genoeg over gelezen hebben. Als ik mijn Rotterdamse ochtendkrant opensloeg, stonden er de laatste weken voortdurend uitgebreide verhalen over de club uit Amsterdam. Over oogstrelend voetbal, over ongekende talenten, over een topcoach en over een, voor een Nederlandse club, ongekende prestatie. Een aantal van mijn beste vrienden deelt die lyriek, en bevuilt maar wat graag mijn iPhone met pro-Ajax-berichtjes. Genoeg Ajax dus voor mij.

En toch had ik even met ze te doen toen in de laatste minuut Tottenham Hotspur de Amsterdamse droom in diggelen schoot (2-3). Ik vond het sneu voor jongens als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Goede gasten, die straks in een oranjeshirt weer door heel De Kuip worden omarmd. En eerlijk is eerlijk: ze zijn dit seizoen de terechte kampioen. Ze waren echt de beste. Volgend seizoen echter hoop ik weer op Feyenoord. Want een echte Feyenoordsupporter blijft altijd hopen, daarin zijn wij absoluut het best.

Over Eric Brunings

Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis en nam er na vorig schooljaar afscheid. Brunings schrijft voor ons columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.