Zoetermeers Dagblad | Ruttes formatie restaurant
mainImage

Ruttes formatie restaurant

8 april 2021, 23:54 uur
Columns, IJsselmondeNieuws

Ha heerlijk. Revenge is a dish served cold. Wraak kan je het beste koud serveren. Iedereen kent het waarschijnlijk van Tarantino maar het komt uit Star Trek: The Wrath of Khan. Inderdaad de wraak.

Mark Rutte serveert het met liefde. Als een Hannibal Lecter om in filmtermen te blijven. Hij zit aan het hoofd van de tafel die formatie heet. En iedereen denkt dat onze Mark het hoofdgerecht is. Nope, laat ik het menu schetsen waar de usual suspects (ook een film) genadeloos door de gehaktmolen gaan.

Entree

Een stevige boerenpate met lichtzure cornichons op een bedje van aromatische veldsla. Niet van biologische oorsprong.

Het begin van de maaltijd. Het lijkt zwaar op de maag te liggen maar juist de buiging naar de vlakke smaak blijkt een culinaire voltreffer. Een gerecht voor slappe knieën. Eerst een bite daarna glijdt alles als zijde naar binnen. Buiging van de Whopper naar de chef.

Wijnadvies: Cote Du Rhône. Meerdere glazen.

Monsieur Rutte slaat hiervoor zelfs het tussengerecht over. Heerlijk, zo’n traditioneel voorgerecht. Hij lust er wel pap van.

Dan het hoofdgerecht. Dat wordt een stevige. Rutte gaat voor vis vanwege de graten.

Hoofdgerecht: Een Hollandse snoekbaars met mediterrane kruiden afgeblust met een zure vinaigrette.

Het hoogtepunt van de dis. Na de enigszins bekende smaken van het gangbare voorgerecht staat hier wel een uitdaging. Kwa smaak, niet kwa substantie want die is zo zacht als boter. De mediterrane kruiden proberen de oer-Hollandse grondsmaak van de snoekbaars te verbloemen. Een gerecht dat exotisch oogt maar dat smakelijk weghapt. Typisch een middengerecht.

Wijnsuggestie: Heel veel witte wijn van de Lidl.

Dan natuurlijk de kers op de taart. Een verlepte rode roos op smaak gebracht met een verdacht galapeno pepertje tegen een mierzoete onderdanige smaak.

Dessert: Een ovenschotel met rode pruimen.

Die heeft Mark Rutte meer gegeten. Sterker verzwelgt. In ruime hoeveelheden. Als voorgerecht, hoofd, amuse, avondsnack. Dit gaat er altijd in.

Wijnadvies: zo sterk mogelijk gelagerd op eikenhouten whiskeyvaten.

Het gaat er allemaal in als koek. CDA, D66, PvdA. In naam voor het algemeen belang door de gehaktmolen.

BURP!