Varkentje eet appel

1 February 2019, 13:24 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad

Varkens zijn gek op eten. Als je kort voor voedertijd op boerderij Het Geertje bent, hoor je dat wel. Het gekrijs van de enthousiaste beesten gaat op zo’n moment letterlijk door merg en been.

Een toepasselijke uitdrukking, want door het doordringende geluid moet ik altijd denken aan een gedenkwaardige scene uit de film Snatch (2000), waarin de eetlust van varkens onheilspellend geïllustreerd wordt door het personage ‘Brick Top’, een rol die treffend vertolkt wordt door acteur Alan Ford. Het is een luguber verhaal, afgesloten met de woorden: “Hence the expression, as greedy as a pig.” Gelukkig is het verhaal rond “Varkentje eet appel” wat onschuldiger.

Het is namelijk de naam van een broodje, en het is het varken dat wordt gegeten. Niet zomaar een broodje ook, want het broodje verdiende de afgelopen horecava de eerste plaats in de categorie “lekker anders”. Deze categorie is specifiek bedoeld voor horecamedewerkers met een arbeidsbeperking, maar de creatie van Anouska Hendriks, een toegewijde kok bij restaurant de Zoetelaar, toont wat mij betreft aan dat passie en plezier alle drempels wegnemen. Probeert u maar eens een prijswinnend recept te verzinnen.

Ik kan natuurlijk niet over een broodje schrijven zonder zelf te proeven en daarom nodigde ik afgelopen week een collega uit om het lunchgerecht te testen. Na een ontwapenende ontvangst verschenen als snel twee borden met daarop twee sneetjes licht-geroosterd krentenbrood belegd met rucola, royale plakken varkensrib-eye, in port gedroogde vijgjes, julienne gesneden groene appel, afgemaakt met fris-zoete balsamico-appel dressing. Klinkt dat goed? Nou dat klopt, een heerlijke combinatie die je als het even kan moet gaan proberen!

 

Over Stijn Brandenbarg

Geboren en getogen in Amsterdam, maar ondertussen woont Stijn Brandenbarg (1975) al circa tien jaar in Zoetermeer. Na een langdurige carrière in de commerciële – en sociale arbeidsbemiddeling, stapte hij in 2016 over naar de afdeling Economie om zich in te zetten voor de gemeentelijke ondernemersdienstverlening. Hij adviseert bedrijven in horeca en detailhandel en denkt met ondernemers mee over de toekomst en de kansen voor horeca en winkelgebieden in de stad.