mainImage

Voor iedereen een kans op de arbeidsmarkt

6 maart 2019, 11:14 uur
Columns

Deze maand is het 21 jaar geleden dat mijn vader plotseling en veel te jong overleed. Hoe lang geleden het ook is, dit blijft altijd een moeilijke periode voor mij. Mijn vader was een zeer intelligente man. Hij had alleen het 'geluk' dat hij door omstandigheden op de wereld kwam met ongelooflijk slecht functionerende ogen. Dusdanig slecht dat het eigenlijk voor hem onmogelijk was om toentertijd in de maatschappij goed te kunnen functioneren.

Toch wist hij zich op wonderlijke wijze door zijn studie heen te slaan en kwam te werken bij de sociale dienst bij een gemeente in Gelderland. Je zou kunnen zeggen dat ik met mijn huidige functie in zijn voetsporen ben getreden en daar ben ik trots op! Ondanks zijn beperking heeft mijn vader meer dan tien jaar in deze functie gewerkt. Totdat het gewoonweg niet meer ging.

Hij kwam op dat moment op het gebied van arbeid buiten de maatschappij te staan. Dit was een andere tijd waarin goede begeleiding bij arbeidsparticipatie, werkplekaanpassingen en ook het begrip vanuit de maatschappij en werkgevers minimaal aanwezig waren. Hierdoor heeft hij lange tijd thuis gezeten. Iets wat voor een mens niet goed is en wat ook veel impact heeft voor het gezin er omheen.

Tegenwoordig leven we gelukkig in een andere tijd. Een ontwakende maatschappij op het gebied van participatie en inclusiviteit. Beperkingen hoeven geen obstakel meer te zijn en er wordt steeds meer gekeken naar iemands kracht. Steeds meer ondernemingen en instellingen haken ons als WerkgeversServicepunt aan om de sociale en maatschappelijke wens binnen de organisatie gestalte te kunnen geven.

Op 14 maart staan wij bijvoorbeeld landelijk stil bij De Dag van de 1000 voorbeelden. Op deze dag zetten wij diverse werkgevers in het zonnetje die hun gedrevenheid hebben laten zien om mensen vanuit het doelgroepenregister binnen hun organisatie op te nemen. Ondanks dat er grote stappen op dit gebied worden gezet, kan het natuurlijk nog stukken beter. Daarom het verzoek om tot 14 maart (en ook erna natuurlijk) eens na te denken wat u binnen uw organisatie onderneemt om mensen de mogelijkheid te bieden om weer volwaardig te kunnen participeren binnen de maatschappij. Iedereen een kans, lijkt mij een mooi streven!

Over Gregor Goedhart

Gregor is geboren en getogen in Zoetermeer en heeft dan ook als inwoner van de stad en ook als Accountmanager WerkgeversServicepunt Zuid-Holland Centraal, een zeer sterke binding met de stad. Na diverse commerciële functies nam hij in 2013 de stap om voor de gemeente Zoetermeer aan het werk te gaan binnen de sociale arbeidsbemiddeling. Binnen deze functie is hij het aanspreekpunt voor werkgevers binnen de arbeidsmarktregio. Daarnaast helpt hij werkzoekenden om weer hun plek binnen het arbeidsproces te laten vinden. Vanuit Ter Zake het Ondernemershuis schrijft hij columns over zijn vakgebied voor www.zoetermeersdagblad.nl.


Foto: Digitaal Dagblad