mainImage

A12 bij Den Haag weer gedeeltelijk open, weg de stad in nog dicht

26 november 2022, 15:04 uur
Den Haag & Regio

De A12 bij Den Haag in de richting van Utrecht is weer open, meldt de ANWB. De Utrechtsebaan de stad in is nog wel steeds dicht. De weg was afgesloten door een blokkade van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, die sinds het middaguur zaterdag de weg blokkeerde om te protesteren tegen subsidies voor de fossiele industrie. De blokkade lijkt intussen te zijn opgeheven.

Volgens Extinction Rebellion waren er enkele honderden demonstranten. De politie sommeerde hen te vertrekken en naar het Malieveld te gaan om daar te demonstreren in plaats van op de snelweg. De gemeente had eerder op de dag de blokkade van de snelweg verboden. "Gevaar voor demonstranten, omstanders of verkeer is niet toegestaan", zei de gemeente op Twitter.

De politie heeft tientallen demonstranten aangehouden, zo was te zien op beelden van de livestream van de actiegroep. De politie kon zelf nog niet zeggen om hoeveel arrestanten het gaat. De afgevoerde demonstranten werden met een bus naar het politiebureau gebracht om daar aangehouden te worden, aldus een woordvoerster.

De klimaatactie was pal naast de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens de groep is het de vierde keer in korte tijd dat er op deze plek gedemonstreerd wordt. Nadat de politie de activisten had gesommeerd om te vertrekken, gingen tientallen van hen op de weg zitten. Sommigen hadden zichzelf vastgelijmd. De politie overgoot handen van mensen met cola uit flesjes om de lijm op te laten lossen.


Door: ANP | Foto: ANP