Tijdens de opening van het nieuwe hogeschooljaar voerden medewerkers en studenten van De Haagse Hogeschool actie tegen het voornemen van het kabinet om de langstudeerboete in te voeren. Met een spandoek, met daarop de tekst 'Kies samen met ons voor de verstandige route, zie af van de langstudeerboete', werd de overheid opgeroepen de plannen in te trekken. Het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool ondersteunt het protest.
Studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie moeten vanaf het studiejaar 2026-2027 een bedrag van 3.000 euro extra boven op hun collegegeld betalen. Dit studiejaar is het collegegeld vastgesteld op 2.530 euro. De nieuwe regeling moet de staatskas 282 miljoen euro per jaar opleveren.
"De langstudeerboete treft kwetsbare studenten extra hard", zegt Elisabeth Minnemann, voorzitter van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. "Lang niet altijd hebben zij invloed op de omstandigheden waardoor hun studie langer duurt. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met gezondheidsproblemen, mantelzorgtaken of zijn genoodzaakt om naast hun studie te werken. Het risico bestaat dat ze afhaken of zelfs geen studie durven beginnen uit angst voor hoge extra kosten."
Minnemann wijst erop dat de druk op studenten "al ongekend hoog" is. "Door de invoering van het leenstelsel, bouwen ze vaak al een zware schuldenlast op. De langstudeerboete voert de financiële druk verder op, met gevolgen voor het welzijn van studenten en de kwaliteit van hun studie. Juist in deze tijd, waarin mentale gezondheid onder studenten steeds meer aandacht krijgt, is deze maatregel onverantwoord. Het ontmoedigt studenten, vergroot de kloof tussen arm en rijk, en maakt van onderwijs een voorrecht in plaats van een recht."
In 2010 stond de langstudeerboete ook in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte I. Dit leidde toen tot grote protesten in Den Haag. Na de val van het kabinet in 2012 werd de boete met terugwerkende kracht afgeschaft.