Actievoerders verstoren bijeenkomst energiebedrijf EBN in Den Haag

12 April 2024, 08:52 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Extinction Rebellion NL (Facebook)

Een bijeenkomst van het het Utrechtse bedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) in Den Haag is donderdag verstoord door actievoerders van Exctinction Rebellion (XR).

In de Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan hield EBN een dialoogbijeenkomst over ondergrondse CO2-opslag. Het bedrijf zelf zegt haar kennis, kunde en financiële slagkracht in te zetten om sneller een duurzaam energiesysteem te bouwen. "Zo dragen we bij aan betrouwbare en betaalbare energie voor Nederland vandaag en aan een duurzaam en CO2-neutraal energiesysteem voor morgen."

Actievoerders van XR die het daar niet mee eens zijn, drongen donderdag de congreshal binnen en rolden een spandoek uit. Volgens de de klimaatactivisten was het evenement van EBN "onderdeel van een grootschalige fossiele lobby". 

"Het doel van ondergrondse opslag is om zo lang mogelijk door te gaan met het winnen en verbranden van olie en gas. In plaats van zich te richten op de noodzakelijk systeemtransitie – het snel en rechtvaardig uitfaseren van alle fossiele brandstoffen – gooit EBN het op nieuwe gasboringen en techno-fixes", aldus XR.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Extinction Rebellion NL (Facebook).

Aangifte

Andere demonstranten van XR blokkeerden de in- en uitgangen van de evenementenlocatie. Na enige tijd zijn de actievoerders door de politie aangehouden. Twee beveiligers gaan aangifte doen tegen de demonstranten die volgens hen geweld hebben gebruikt bij het binnendringen van de locatie.